Winterbanden voor ondernemers: nodig of niet?

Winterbanden voor ondernemers: nodig of niet?

Geschreven door Tom Dekker op 20 september 2019

De winter is in aantocht, en dat betekent onvermijdelijk dagen met sneeuw en ijzel op de weg. Voor een tripje naar een wintersportbestemming met uw eigen auto heeft u vast wel aan winterbanden gedacht, maar is het ook nodig voor uw bedrijfswagens? Een onderzoek onder MKB’ers en zzp’ers wees uit dat ongeveer de helft van de ondernemers winterbanden gebruikt. De andere helft vindt het eigenlijk onzin.

Winterbanden zijn wettelijk niet verplicht in Nederland, en het gebruik van sneeuwkettingen is zelfs verboden. Het komt ook niet zo vaak voor dat we in ons land te maken hebben met grote hoeveelheden sneeuw op de wegen. In sommige omringende landen zijn winterbanden echter wél verplicht bij winterse omstandigheden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. Als u met uw vrachtwagens of zakelijke auto de grens oversteekt, kunt u dus beter winterbanden aanschaffen om een fikse boete te voorkomen.

In Nederland zijn winterbanden aan te raden als u veel transporteert of met uw zakelijke auto vaak de weg op moet. Winterbanden hebben meer grip op de weg en een kortere remweg, waardoor u aanzienlijk minder risico loopt op schade. Op een dag met vorst of sneeuw komen er namelijk honderden extra schadeclaims binnen bij verzekeraars. Met winterbanden kunt u vermijden dat een levering te laat komt of dat u onderweg strandt voor een zakelijke afspraak.

De aanschaf van winterbanden levert echter ook gedoe op, vooral bij een groot wagenpark. U moet immers twee keer per jaar alle banden verwisselen. Bovendien zijn winterbanden duurder dan zomerbanden. Een alternatief is de ‘vierseizoenenband’, al biedt deze minder grip op een besneeuwd wegdek en is deze niet toegestaan in landen waar een verplichting geldt voor winterbanden.

Met een goede autoverzekering voor uw bedrijfswagens bent u in ieder geval gedekt tegen schade door sneeuw of vorst. Wilt u onafhankelijk advies over de autoverzekering die het beste bij uw onderneming past? Kuijs Reinder Kakes Verzekeren zit daarvoor graag met u om de tafel.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie