Winterbanden voor ondernemers: nodig of niet?

Geschreven door Tom Dekker op 12 januari 2023

De winter is in volle gang, en dat betekent misschien wel dagen met sneeuw en ijzel op de weg. Voor een tripje naar een wintersportbestemming met jouw eigen auto heb je vast wel aan winterbanden gedacht, maar is het ook nodig voor jouw bedrijfswagens? Een onderzoek onder MKB’ers en zzp’ers wees uit dat ongeveer de helft van de ondernemers winterbanden gebruikt. De andere helft vindt het eigenlijk onzin.

Winterbanden zijn wettelijk niet verplicht in Nederland, en het gebruik van sneeuwkettingen is zelfs verboden. Het komt ook niet zo vaak voor dat we in ons land te maken hebben met grote hoeveelheden sneeuw op de wegen. In sommige omringende landen zijn winterbanden echter wél verplicht bij winterse omstandigheden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. Als je met jouw vrachtwagens of zakelijke auto de grens oversteekt, kan je dus beter winterbanden aanschaffen om een fikse boete te voorkomen.

In Nederland zijn winterbanden aan te raden als je veel transporteert of met jouw zakelijke auto vaak de weg op moet. Winterbanden hebben meer grip op de weg en een kortere remweg, waardoor je aanzienlijk minder risico loopt op schade. Op een dag met vorst of sneeuw komen er namelijk honderden extra schadeclaims binnen bij verzekeraars. Met winterbanden kan je vermijden dat een levering te laat komt of dat je onderweg strandt voor een zakelijke afspraak.

De aanschaf van winterbanden levert echter ook gedoe op, vooral bij een groot wagenpark. Je moet immers twee keer per jaar alle banden verwisselen. Bovendien zijn winterbanden duurder dan zomerbanden. Een alternatief is de ‘vierseizoenenband’, al biedt deze minder grip op een besneeuwd wegdek en is deze niet toegestaan in landen waar een verplichting geldt voor winterbanden.

Met een goede autoverzekering voor jouw bedrijfswagens ben je in ieder geval gedekt tegen schade door sneeuw of vorst. Wil je onafhankelijk advies over de autoverzekering die het beste bij jouw onderneming past? KRK Verzekeren zit daarvoor graag met je om de tafel.

Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht