Wet Arbeidsmarkt in Balans: wat betekent dit?

Geschreven door Tom Dekker op 20 september 2019

Misschien heeft u er al over gehoord: per 1 januari 2020 treedt de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Deze nieuwe wet bevat regels rond het arbeidscontract en het ontslag. Het doel is dat werkgevers flexibele krachten sneller een vast contract aanbieden. Het verschil tussen flexibele werknemers en medewerkers met een vast contract is nu veel te groot, vindt de regering.

De wet is belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers. Zzp’ers hebben er niet direct iets mee te maken. Wat betekent de wet voor u? Kuijs Reinder Kakes Verzekeren zet de belangrijkste punten op een rij.

Maximaal 3 tijdelijke contracten: werkgevers mogen werknemers maximaal 3 tijdelijke contracten aanbieden in 3 jaar tijd. Hiermee wordt voorkomen dat werkgevers onbeperkt tijdelijke contracten afsluiten met hun personeel. Het staat bekend als de ‘ketenregeling’, die met de nieuwe wet iets wordt verruimd. Tot nu toe mogen werkgevers maximaal 3 tijdelijke contracten aanbieden in 2 jaar tijd.

Lagere WW-premie: werkgevers betalen vanaf 2020 een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract dan voor medewerkers met een tijdelijk contract. Hierdoor moet het aantrekkelijker worden om personeel in vaste dienst te nemen.

Transitievergoeding: werknemers hebben recht op een transitievergoeding als de werkgever het arbeidscontract beëindigt. Dit staat ook bekend als ‘ontslagvergoeding’, hoewel dit niet helemaal juist is. Ook bij ontbinding of niet-verlenging van het contract krijgt de werknemer een vergoeding. Met de nieuwe wet heeft de medewerker recht op deze vergoeding vanaf de eerste werkdag. Op dit moment moet iemand nog minstens 2 jaar in dienst zijn.

Ontslag: met de nieuwe wet wordt het makkelijker voor werkgevers om een werknemer te ontslaan. Nu moet de werkgever daarvoor bij de kantonrechter één specifieke reden opgeven, bijvoorbeeld ‘niet goed functioneren’. Vanaf 1 januari 2020 kan de werknemer meerdere reden voor ontslag combineren. Dit staat bekend als de ‘cumulatiegrond’.

Payrollmedewerkers: vanaf 1 januari 2020 gelden voor payrollmedewerkers minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor mensen met een vast contract. Payrollmedewerkers zijn personeelsleden die de werkgever zelf heeft uitgekozen, maar die op papier in dienst zijn bij een payrollbedrijf.

Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht