Wat is het grijze gebied bij aansprakelijkheid?

Geschreven door Tom Dekker op 11 maart 2020

Bij schade waar u verantwoordelijk bent, kunt u een beroep doen op uw verzekering. Of u nu aansprakelijk bent voor de koffie die u per ongeluk over een laptop van uw collega morst of dat uw zoon een bal door de ruiten van de buren schiet. Toch is er bij aansprakelijkheid een grijs gebied. En dat geldt zowel voor de zakelijke als particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Verwijtbaarheid

De kern van dat grijze gebied is de verwijtbaarheid. Voor het uitleggen van verwijtbaarheid, geeft de eerste hit op Google een tegenhanger. Namelijk: vermijdbaarheid. Om vast te stellen of iemand verwijtbaar is, stelt de online zoekmachine de volgende overdenking:

Een cruciaal element voor vaststellen van schuld is vermijdbaarheid. Wie anders had kunnen handelen en dit niet heeft gedaan, heeft verwijtbaar gehandeld.

– Bron: Google

Recht op uitkering

De basis voor het recht op een uitkering vanuit een aansprakelijkheidsverzekering is dus eigenlijk heel eenvoudig: ‘Heeft de schadeveroorzaker verwijtbaar gehandeld? (Of had hij anders kunnen handelen en heeft hij dit niet gedaan)? Klinkt heel duidelijk. Toch is er nog wel eens sprake van discussie. Reden: het grijze gebied.

Voorbeeld: wel of geen verwijtbaarheid?

U bent bij uw schoonouders. Jullie kijken een spannende voetbalwedstrijd. Niet iedereen kan het beeldscherm goed zien. Gelukkig staat de televisie op een draaiplateau. U staat op en draait het plateau zodat iedereen de wedstrijd goed ziet. Maar dan schiet het plateau los en valt de televisie. Einde televisie. Einde wedstrijd.

Wat denkt u: is hier sprake van verwijdbaarheid, ja of nee?

Tom Dekker, verzekeringsadviseur Kuijs Reinder Kakes: ‘In dit voorbeeld is geen sprake van verwijtbaar handelen. Reden: het plateau is bedoeld om te draaien. Het mag. Dat het plateau losschiet had u niet kunnen vermijden. Uw schoonouders kunnen u niet aansprakelijk stellen voor deze schade.’

Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht