Wat betekent Prinsjesdag voor uw huishoudboekje?

Geschreven door John de Smit op 5 oktober 2020

Alles was anders met Prinsjesdag dit jaar. De koets bleef in de garage, de paarden bleven in hun stal, het publiek moest thuisblijven en de statige Ridderzaal werd verruild voor een kerk. Door het coronavirus was Prinsjesdag uitermate somber, wat zich ook vertaalde in de kabinetsplannen voor het komende jaar. Wilt u weten wat de gevolgen zijn voor uw huishoudboekje en het bedrag dat u in 2021 te besteden heeft? KRK Verzekeren zet de belangrijkste punten voor u op een rij:

  • Koopkrachtstijging: u heeft vanaf 2021 meer te besteden, zo verwacht het kabinet. Gemiddeld stijgt de koopkracht met 0,9 procent. Door de coronacrisis is deze voorspelling echter heel onzeker. Als het virus er diep inhakt, kan de koopkracht dalen.
  • Zorgpremie stijgt: het kabinet schat dat de zorgpremie volgend jaar met zo’n € 5 per maand omhoog gaat, oftewel € 60 per jaar. De verzekeraars mogen de premie echter zelf bepalen, en die zou best wat hoger kunnen uitvallen. Half november moeten alle premies bekend zijn.
  • Starters woningmarkt: mensen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een huis kopen, hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Dat scheelt hen 2 procent van de aankoopprijs. Voorwaarde is dat ze zelf in het huis gaan wonen.
  • Belastingverlaging: werkenden hoeven vanaf 2021 minder inkomstenbelasting te betalen. De arbeidskorting gaat omhoog, waardoor u meer kunt aftrekken van de belastingen. Ook de algemene heffingskorting gaat omhoog. Dat is voordelig voor mensen met een jaarinkomen tot € 68.507.
  • Belastingvrij sparen: vanaf 2021 hoeft u minder belasting te betalen over uw spaargeld. Het zogeheten heffingvrij vermogen stijgt van bijna € 31.000 naar € 50.000.
  • Kindgebonden budget: gezinnen met drie of meer kinderen en een laag inkomen profiteren volgend jaar van een hoger kindgebonden budget. Vanaf het derde kind wordt het liefst € 617 meer.
  • Huurverlaging: ongeveer 260.000 huurders van een sociale huurwoning krijgen eenmalig een huurverlaging van € 40 per maand. Dit geldt voor mensen die te weinig inkomen hebben om hun huur te kunnen betalen.
  • Ouderenkorting: ouderen met een aanvullend pensioen krijgen in 2021 een € 55 hogere ouderenkorting, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen. Ouderen met een jaarinkomen tot € 49.000 hebben hier voordeel van.
John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie