Rekening-courant tussen DGA en BV? Voorkom (excessieve) belastingheffing.

Beleggen in vastgoed, veel DGA’s doen het. Het komt niet zelden voor dat de DGA hiervoor geld leent van zijn of haar eigen BV. Let op: Per 2023 kan dit mogelijk negatieve fiscale gevolgen hebben! Vince Kruithof legt het u in deze column uit.

Wij zien in de praktijk dat veel mensen beleggen in vastgoed, bijvoorbeeld in verhuurde appartementen. Dit vastgoed wordt vaak gefinancierd door een bank en/of (gedeeltelijk) met eigen geld, regelmatig geleend vanuit een eigen (holding) BV.

Heffing inkomstenbelasting bij (excessief) lenen van de eigen BV

Vanaf 2023 mag u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) niet meer dan € 500.000,- lenen van uw BV zonder dat dit negatieve fiscale gevolgen heeft. Een lening voor de eigen woning is hierbij uitgezonderd. Leent u meer dan € 500.000,-, dan betaalt u over het meerdere namelijk jaarlijks 26,9% inkomstenbelasting (box 2).

Voorkomen heffing van inkomstenbelasting

Wij merken dat DGA’s in aanloop naar de invoering van bovengenoemde maatregel, overwegen om het vastgoed dat zij in privé in box 3 houden, te verkopen aan hun BV en met de opbrengst eventuele schuld(en) aan hun BV af te lossen om zo de (excessieve) heffing van 26,9% inkomstenbelasting te voorkomen. Het is hierbij niet relevant of het overgedragen vastgoed is gefinancierd met een lening bij de BV.

Heffing overdrachtsbelasting bij overdracht van vastgoed naar de eigen BV

Bij overdracht van het vastgoed vanuit privé naar de BV is door de DGA 2% overdrachtsbelasting verschuldigd. Het nadeel van de heffing van overdrachtsbelasting weegt echter in bepaalde gevallen op tegen het voordeel dat eventuele heffing van inkomstenbelasting als gevolg van invoering van bovengenoemde maatregel per 2023, wordt voorkomen. De overheid is overigens ook voornemens om per 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers te verhogen van 2% naar 8%.

Welke rol spelen taxateurs bij deze overdracht?

Bij de overdracht van vastgoed vanuit het privévermogen van de DGA naar zijn of haar BV, moet een zakelijke prijs (ook wel: marktwaarde of waarde in het economisch verkeer) gehanteerd worden. Het team van registertaxateurs van KRK kan deze zakelijk prijs voor u bepalen. De taxatierapporten die worden opgesteld door de registertaxateurs van KRK voldoen aan diverse nationale en internationale richtlijnen en worden geaccepteerd en gebruikt door onder andere financiële instellingen, overheidsorganen en notarissen.

Wilt u hier meer over weten of een passende offerte ontvangen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK's taxatieteam heeft aantekening Groot Zakelijk Vastgoed. Wat betekent dit voor jou?

KRK's taxatieteam heeft aantekening Groot Zakelijk Vastgoed. Wat betekent dit voor jou?

De afgelopen jaren is het goed en uitgebreid taxeren van commercieel vastgoed in belang toegenomen: natuurlijk voor opdrachtgevers zelf en zeker ook voor banken. En in een veranderende...
KRK Bedrijfsmakelaars verkoopt bedrijfsobject in Zwolle

KRK Bedrijfsmakelaars verkoopt bedrijfsobject in Zwolle

Het betreft een bedrijfsobject gelegen op bedrijventerrein de Marslanden in Zwolle aan de Curieweg 15. De Marslanden kenmerkt zich door de goede verbinding met de A28 en de nabijheid van de...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie