Voorkom een onderverzekering van uw huis

Geschreven door John de Smit op 22 maart 2021

Nergens anders komt de waarde van stenen zo letterlijk om de hoek kijken als bij de opstalverzekering. Deze verzekering is verplicht voor elke huiseigenaar met een hypotheek. Hierdoor wordt grote schade gedekt aan de fundering, de muren, de plafonds en het dak. Bij calamiteiten zoals een brand of storm kan het huis weer worden hersteld of opnieuw worden opgebouwd.

Daarvoor moet wel de juiste herbouwwaarde zijn vastgesteld, waarschuwt verzekeringsadviseur John de Smit. ,,Onderverzekering is een van de grootste risico’s bij de opstalverzekering. Dat kan leiden tot diepe droefenis als er forse schade is ontstaan. Als huiseigenaar krijg je dan met veel extra kosten te maken.’’

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het huis in dezelfde staat op dezelfde plek te herbouwen, licht De Smit toe. ,,Dat zijn de totale bouwkosten, inclusief het materiaal en het bouwen zelf. Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Er kan bijvoorbeeld een hoge hijskraan nodig zijn voor de herbouw van het huis.’’ De herbouwwaarde ligt altijd lager dan de verkoopwaarde of de WOZ-waarde.

Onderverzekering is makkelijk te voorkomen door te kiezen voor de juiste tussenpersoon, zegt De Smit. ,,Iemand die via ons een opstalverzekering afsluit, loopt dat risico niet. Een klant heeft dan 5 jaar een garantie tegen onderverzekering. Verzekeraars zijn dan verplicht extra kosten te betalen als het noodlot toeslaat.’’ Kuijs Reinder Kakes maakt daarbij gebruik van de ‘Herbouwwaardemeter’ van het Verbond van Verzekeraars, die elke 5 jaar opnieuw wordt ingevuld. Dit is een handig hulpmiddel om de gemiddelde kosten vast te stellen voor de herbouw van een woning.

De herbouwwaarde kan in de loop der jaren stijgen door hogere bouwkosten en inflatie, maar ook als er flinke verbeteringen aan het huis zijn aangebracht. De Smit: ,,Dat kan gaan om een uitbouw, waardoor de oppervlakte van een woning is toegenomen.’’ In zo’n geval is een nieuwe taxatie raadzaam voor de opstalverzekering, zodat bij calamiteiten ook al deze extra’s weer toegevoegd kunnen worden aan het huis.

Het is al een drama als uw huis door een ramp als verloren kan worden beschouwd. Het is nog erger als u bent onderverzekerd en veel extra kosten moet ophoesten. Bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren bent u bij een vertrouwd adres om dit soort risico’s te voorkomen. Wij nemen uw opstalverzekering graag onder de loep.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Want wie wil er nou...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht