Vijf ontwikkelingen in de Vastgoedmarkt

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 24 januari 2022

De vastgoedsector ontwikkelt zich constant. Alleen al de investeringen in huurwoningen zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Zomaar een ontwikkeling die invloed kan hebben op de waarde van uw belegging. Robert de Joode, vennoot bij KRK en onder andere registermakelaar, bespreekt een aantal belangrijke trends in de vastgoedmarkt die invloed kunnen hebben op uw belegging.

Hybride werken

“Waar veel werkgevers begin 2020 nog strenge regels hanteerden over werktijden en op kantoor werken, is dat door corona een stuk flexibeler geworden. Thuis de dag starten om file te vermijden en vervolgens naar een afspraak op locatie gaan, is ondertussen niet meer dan normaal. Hybride werken is de norm.”

“Dat betekent dat kantoorpanden flexibel worden ingericht. Grote banken en verzekeringsmaatschappijen kiezen er zelfs geen hele week op kantoor te werken. Maar twee à drie dagen. Kantoorpanden sluiten of krimpen en krijgen een nieuwe bestemming. Met een breed netwerk weten wij dit soort panden te koppelen aan eigenaren die een nieuw pand zoeken. Zo zocht een huisarts in Krommenie een locatie en wisten wij dat een pand van een bank vrij kwam. De match was gemaakt.”

Leegstand winkels

“Ook de markt voor winkelpanden zien we sterk veranderen . Het winkelgebied wordt kleiner, het online aanbod groter en grote concerns verplaatsen zich naar grootschalige detailhandel gebieden aan de rand van de stad. Dat betekent echter niet dat wij als vastgoedexpert nooit zullen adviseren te investeren in een winkelpand. Er zal een transformatie plaatsvinden, maar in bepaalde gebieden blijft er behoefte aan winkels.”

Bouwsector houdt groei niet bij

“De tekorten in de woningmarkt zijn een gat in de markt voor de bouwsector. Echter houden zij de groei amper bij. De bouwkosten zijn flink gestegen, er is een tekort aan arbeid en materiaal en vergunningen worden traag gegeven. Daarnaast neemt de ontwikkeling van nieuwe woningen veel tijd in beslag door lange procedures en andere uitdagingen. Dat betekent dat het woningtekort niet snel zal krimpen. De rente zal wellicht gaan stijgen als gevolg van een oplopende inflatie. De vraag is echter of en in welke mate dit gaat gebeuren.”

Duurzaamheidsvraag neemt toe

“Het belang van duurzaamheid neemt enorm toe. Voor panden worden steeds hogere duurzaamheidseisen gesteld. Dat komt enerzijds vanuit de overheid. Kantoorpanden moeten minimaal energielabel C hebben en tijdens de bouw wordt het duurzame BREEAM-certificaat verplicht. Aan de andere kant vraagt een huurder steeds vaker naar duurzame woningen. En bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, blijven langer in een pand dat steeds groener wordt.”

Focus op samenwerking huurder en verhuurder

“Gebouwen en woningen kunnen steeds slimmer en efficiënter worden ingericht dankzij nieuwe technieken. Wanneer huurder en verhuurder met elkaar in gesprek gaan, kan een woning worden voorzien van precies de juiste, nodige oplossingen. Zo weet de belegger dat deze investeringen de moeite waard zijn. Onnodige reparaties of renovaties blijven ook uit door in contact te blijven met een huurder. Samen kunnen jullie ook tot slimme besparende opties komen, zoals een sensor voor het licht. Zo wordt het voor verhuurder goedkoper en voor huurder prettiger wonen.”

Een partner die meedenkt

“Ontwikkelingen in de vastgoedmarkt zijn er constant. Beleggers willen het liefst vooroplopen om zo het meeste uit hun investering te halen. Als expert in de vastgoedmarkt zijn wij bij KRK als geen ander op de hoogte van deze ontwikkelingen. En weten wij daar ook slim op in te spelen. Wij zijn de partner die meedenkt om rendement te verhogen van vastgoedinvestering. Dat houdt ook in dat we gesprekken aangaan met belegger en huurder. En gedegen marktonderzoek doen.”

Nieuwe ontwikkelingen in de vastgoedmarkt betekenen wellicht een nieuwe weg inslaan voor uw vastgoed. Schakel KRK daarvoor in.

Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

Een verzekering afsluiten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken? Veel ondernemers doen dit omdat ze liever bezig zijn met ondernemen. Begrijpelijk, want er wordt ook veel van hen...
De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

Een verzekering afsluiten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken? Veel ondernemers doen dit omdat ze liever bezig zijn met ondernemen. Begrijpelijk, want er wordt ook veel van hen...
Bekijk overzicht