Verlengen certificaat auto-alarm belangrijk voor de verzekering

Verlengen certificaat auto-alarm belangrijk voor de verzekering

Geschreven door Doris Germans op 19 september 2022

Heeft u een dure of zeldzame auto? Uw verzekeraar kan dan eisen stellen aan uw alarmsysteem, zoals een geldig SCM certificaat. Dit verloopt echter na drie jaar en om goed verzekerd te blijven, is er jaarlijks een herkeuring nodig. Waar uw alarm aan moet voldoen verschilt per auto, of bedrijfswagen - bij keyless entry gelden er sinds 2021 extra eisen.

Auto's met een gecertificeerd beveiligingssysteem worden 74% minder vaak gestolen en 62% vaker teruggevonden dan auto's zonder beveiligingssysteem. Logisch dus dat verzekeraars steeds vaker als eis stellen dat een dure (bedrijfs)auto deugdelijk is beveiligd tegen diefstal. Welke beveiliging nodig is, hangt vooral af van de leeftijd, de cataloguswaarde en de diefstalgevoeligheid van het voertuig. Jonge auto's met een hoge cataloguswaarde staan het hoogst op het verlanglijstje van criminelen. De beveiligingsvoorwaarden voor die auto's zijn strenger. De vijf klassen van beveiliging vind je onderaan dit artikel.

SCM of ander certificaat

Wanneer het, in uw auto ingebouwde, alarm is goedgekeurd door de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging, krijgt u een SCM certificaat. Dit blijft drie jaar geldig. Daarna moet u het certificaat elk jaar weer verlengen met een inspectie en eventueel onderhoud aan uw alarmsysteem. Dat is belangrijk, want zonder geldig certificaat komt u bij diefstal niet in aanmerking voor een (volledige) schadevergoeding.

Is uw alarm ingebouwd door een Kiwa SCM station dan krijgt u via e-mail automatisch bericht, zes weken voor het certificaat verloopt. Verzuimt u de (her)keuring te laten uitvoeren, dan verloopt dit en krijgt u daarnvan nogmaals bericht. Dat voorkomt vervelende verrassingen. Zelf alvast checken hoe lang uw certificaat nog loopt, kan via de kentekencheck van Kiwa SCM. Bouwde een andere organisatie uw alarm in, dan zult u even bij hen moeten informeren.

Auto weg zonder inbraak

Gaat uw portier open zonder sleutel of met een contactloze sleutel? Dan is uw voertuig voor slimme autodieven mogelijk een makkelijke prooi. Vooral als uw smart key in de buurt is: de dief pikt het signaal daarvan op van achter de voordeur, en stuurt dat door naar zijn handlanger bij uw auto. De deur gaat open en de auto kan ook zó worden gestart. Extra vervelend is dat uw verzekeraar moeilijk kan doen als er geen sprake is van braaksporen. Vooral bij modellen van voor 2017 gaat deze relay attack kennelijk erg gemakkelijk. Inmiddels leveren verschillende fabrikanten contactloze autosleutels die niet voortdurend een signaal afgeven. Deze gaan na enkele minuten zonder beweging in een slaapstand.

Risico zonder geldig certificaat

Zonder geldig CSM certificaat rijdt u nog wel verzekerd rond, maar kunnen er problemen ontstaan bij de afwikkeling van schade als gevolg van diefstal. De verzekeringsmaatschappij heeft dan het recht de schade niet uit te keren, of ehet extra risico op te vangen door een aanpassing van de premie, het eigen risico of de dekking.

Wat kunt u nog meer zelf doen?

Soms biedt het bewaren van je contactloze sleutel in een ijzeren hoesje op blikje bescherming. Bewaar die dan alsnog liefst op minstens zes meter afstand van de voordeur. Andere zaken die je kunt regelen of doen:

 • Laat uw kenteken in uw autoruiten graveren
 • Verlijm uw kentekenplaat of nagel deze vast
 • Parkeer uw auto met de wielen naar de stoep
 • Draai het stuur in het stuurslot voordat u uitstapt
 • Parkeer in een garage of op een goed verlichte plek
 • Laat geen laptop of andere dure spullen achter

Vijf klassen van beveiliging

Beveiligingssystemen zijn ingedeeld in 5 klassen.

 1. Met een startonderbreker kan de auto niet worden gestart zonder autosleutel, transponder of handzender. Het systeem wordt in de meeste voertuigen af-fabriek standaard ingebouwd.
 2. Bij inbraakdetectie met alarmering gaat er een alarm af als de autoportieren, kofferbakklep of motorkap worden geforceerd. Ook gaan de autolampen flikkeren.
 3. Is er sprake van hellingshoekdetectie dan gaat er een hoorbaar en zichtbaar alarm af zodra de horizontale positie van de auto verandert door opkrikken, wegslepen of optakelen.
 4. Met een beperkt voertuigvolgsysteem kan er een GPS-volgsysteem worden geactiveerd zodra een auto als vermist wordt opgegeven. De politie kan dan nagaan waar de auto zich bevindt.
 5. Bij een uitgebreid voertuigvolgsysteem schakelt het GPS-volgsysteem automatisch in zodra het autoalarm afgaat. De diefstal hoeft dus niet eerst ontdekt te worden.

Klassen 3, 4 en 5 gelden voor voertuigen met een gemiddeld of hoog risico op diefstal en een catalogusprijs van respectievelijk €50.000. €75.000 en €100.000. Uw verzekeringsexpert geeft u graag een nadere toelichting.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie