Verkoop bij inschrijving. Hoe werkt dat?

Geschreven door Sylvia van Assema K-RMT op 2 juni 2021

In de huidige overspannen huizenmarkt is de vraag vaak groter dan het aanbod. Vooral gewilde huizen in Amsterdam en omstreken kunnen op veel belangstelling rekenen. Dat kan betekenen dat woningen bij inschrijving verkocht worden. Dat wil zeggen: alle gegadigden brengen tegelijkertijd een bod uit. Ze weten van elkaar niet wat er is geboden en de verkoper beslist aan wie het huis gegund wordt. Betekent het dan ook dat de hoogste bieder het huis automatisch krijgt? Nee! Ook de voorwaarden die in het bod zijn opgenomen wegen zwaar mee. Zo werkt het.

Verkopen bij inschrijving

Als blijkt dat er veel belangstelling is voor uw huis kunt u op ieder moment overgaan tot verkoop bij inschrijving. Dus ook als de normale verkoopprocedure met een potentiele koper al is gestart. In dat geval worden lopende onderhandelingen gestaakt. Geïnteresseerden brengen na het bezichtigen van het huis een schriftelijk bod uit met gewenste aanvullende voorwaarden zoals het verkrijgen van een hypotheek, bouwkundige keuring, opleveringsdatum en dergelijke. De biedingen moeten voor een vastgesteld tijdstip bij de verkopende makelaar binnen zijn. Dit wordt het ‘sluitingstijdstip’ genoemd. Alle biedingen worden zorgvuldig bekeken voordat de verkoper een van de bieders het huis gunt. Alle bieders worden daarover ingelicht en de verkopende makelaar stelt een concept verkoopovereenkomst op om de koop rond te maken. Nadat deze door beide partijen is getekend kunt u als verkoper niet meer ingaan op een hoger bod. De koper heeft daarentegen nog wel een bedenktijd van 3 dagen.

Is het hoogste bod altijd het beste bod?

Je zou denken dat degene die het hoogste bod uitbrengt automatisch het huis krijgt. Dat is niet altijd zo, hoewel de hoogte van de biedingen natuurlijk wel de eerste graadmeter zijn. Als die allemaal te laag zijn kan de koper besluiten niemand het huis te gunnen. Daarnaast spelen ook de gestelde voorwaarden spelen een rol in de gunfactor. Bijvoorbeeld als de koper snel kan verhuizen, of niet, omdat de verkoper op een nieuwbouwhuis wacht. Flexibiliteit en opgeven van garanties kunnen de doorslag geven. Bijvoorbeeld geen bouwkundige keuring en geen voorbehoud van financiering. Dat neemt natuurlijk wel aanzienlijke risico’s met zich mee. Eventuele gebreken komen zo niet aan het licht en als de financiering onverhoopt afketst moet de koper een boete van 10% van de overeengekomen aankoopsom betalen. Reken maar uit!

Kopen bij inschrijving

Hoe maakt u als koper nou de meeste kans op een huis dat u op het oog heeft? Ga eerst goed na wat u kunt én wilt betalen voor de woning. Overleg met de hypotheekverstrekker en uw makelaar wat de mogelijkheden zijn. Neem altijd uw aankoopmakelaar mee naar een open huis of bezichtiging. Hij of zij kijkt objectief naar de woning en kan je onafhankelijk adviseren. Daarna is het tijd om al dan niet een bod uit te brengen. Dit moet altijd een concreet bedrag zijn. Dus 200.000 of 350.000 euro. Biedingen als € 2.000,- meer dan het hoogste bod doen niet mee. Denk ook goed na of u de bouwkundige keuring en/of voorbehoud van financiering kunt laten vallen. Als er voorwaarden zijn die echt onmisbaar voor u zijn neemt u die wel op in het bod. Minder voorwaarden kan een verkoper ertoe bewegen om iemand met een lager bod het huis te gunnen. Ook sympathie voor de koper kan meespelen. Wanneer het een kinderrijke buurt betreft kan een vrolijke kindertekening veel doen. Als het gaat om een appartementencomplex met overwegend ouderen kan de leeftijd van de koper(s) de gunfactor gunstig beïnvloeden. Gooi dus alles in de strijd om een bieding bij inschrijving te winnen. Na het tekenen van het koopcontract heeft u als koper nog 3 dagen bedenktijd om alsnog van de koop af te zien.

Iedereen heeft gelijke kansen

Het is een misverstand om te denken dat verkopen bij inschrijving gebruikt wordt om kopers tegen elkaar uit te spelen. Biedingen zijn strikt vertrouwelijk en worden nooit naar buiten gebracht, potentiele kopers en aankoopmakelaars weten dus niet van elkaar wat er is geboden. Iedereen heeft dus gelijke kansen.

Goed advies vergroot uw kans

Met vijf vestigingen en onderdeel van het landelijke Dynamis netwerk staat Kuijs Reinder Kakes midden op het kruispunt van vraag en aanbod in Noord-Holland. Al bijna 100 jaar zijn wij uw makelaar en adviseur voor het verkopen, kopen, huren en verhuren van woningen en commercieel vastgoed. Maar ook voor taxaties, financieel advies en verzekeren. Naast ons grote actuele aanbod hebben wij een omvangrijk netwerk. Wij zijn daarom bij uitstek de juiste partij voor het verkopen én aankopen van een koopwoning.

Sylvia van Assema K-RMT
Neem contact op met Sylvia

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2024

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2024

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht