Verdere prijsstijgingen op koopwoningmarkt verwacht
Geschreven door ing. Sander Siegersma op 18 augustus 2021Het woningaanbod in Amsterdam en Noord-Holland is in het 2e kwartaal van 2021 gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In een krappe woningmarkt is dat goed nieuws voor huizenzoekers, maar de prijzen blijven onverminderd doorstijgen en woningen worden bliksemsnel verkocht. Vooral de vraag naar vrijstaande en 2-onder-1-kap woningen blijft groot en van een verkoeling op de woningmarkt is deze zomer voorlopig nog geen sprake.
Dit blijkt uit onze recent verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 van 2021. Sander Siegersma, partner bij KRK en woningmarktconsultant, licht de ontwikkelingen toe.
Woningschaarste neemt verder toe
“Het tweede kwartaal van elk jaar wordt gekenmerkt als een dynamische periode”, zegt Sander. “Vaak worden in de maanden april, mei en juni de meeste woningen op de markt gebracht. In 2021 bracht deze periode weliswaar een geringe stijging in het woningaanbod met zich mee, maar het totale aanbod in Q2 is nog steeds historisch laag. De statistische toename die zich andere jaren wel in het tweede kwartaal heeft laten zien, is dan ook uitgebleven.” KRK ziet dit als een duidelijke aanwijzing voor een verdere verkrapping van de koopwoningmarkt in Q3 en Q4 van dit jaar. Daarop zullen prijsstijgingen niet achterblijven. De economische wet van vraag en aanbod blijft meester.
Teleurstellingen
Rentestijgingen op de hypothekenmarkt verwacht KRK voorlopig niet. Het financieren van een koopwoning blijft daardoor gunstiger dan het alternatief huren. De veranderende samenstelling en groei van de bevolking geeft duurzaam meer vraag naar zowel koop- als huurwoningen. Door deze combinatie van factoren zal de concurrentie om een huis te kopen redelijkerwijs verder toenemen. Partner bij KRK en woningmarktconsultant Sander Siegersma: “Consumenten die graag een huis willen kopen zullen steeds meer moeten leren leven met teleurstellingen. Of zij moeten hun wensen als het gaat om type woning of locatie willen aanpassen om te kunnen slagen”. Het is een vicieuze cirkel die zich steeds verder uitbreidt. “Het uitbreiden van het zoekgebied heeft weer gevolgen voor de marktdruk in de omliggende gebieden van bijvoorbeeld Amsterdam. Een gezond marktevenwicht raakt steeds verder uit zicht”, aldus Sander.
Oplossing
Een integrale herziening van de totale woningvoorraad is in zowel kwalitatief als kwantitatief opzicht gewenst, om deze cirkel te kunnen doorbreken. Alleen grootschalige nieuwbouwproductie en snelle transformatie van panden naar woongebouwen kan deze grote vraag naar woningen stelpen. Stap één hierbij is een vereenvoudiging van diverse procedures en het herijken van de uitgangspunten van woningbouwprogramma’s. Op deze wijze kan het gewenste woonbeleid van de overheid veel sneller en beter aansluiten bij de daadwerkelijke uitvoering ervan. Sander: “Het ondoordringbare woud aan vaak tegenstrijdige gemeentelijke eisen gooit momenteel nog te veel zand in de bouwmotor.”
Download de volledige rapportage hier. Heeft u vragen over de rapportage of wenst u meer specifieke informatie over een stad of wijk, neem contact op met woningmarktconsultants Sander Siegersma of Robert de Joode.