Uw huis verkoopklaar in 8 stappen

De eerste indruk? U krijgt maar één kans

U wilt graag uw woning verkopen en een onvergetelijke indruk achterlaten op potentiële kopers? Vaak zijn dure en ingrijpende maatregelen niet eens nodig om uw woning op positieve wijze op te laten vallen. Wij geven u een aantal praktische tips die helpen bij het verkoopklaar maken van uw huis.

1. Ruim op

De eerste tip klinkt als een open deur maar wordt in de praktijk nog vaak vergeten. Hoe minder spullen hoe lichter en ruimer uw woning lijkt. Rommelige en volle ruimtes leiden af. Kijk daarom met kritische en selectieve blik naar de spullen in uw huis. Berg onnodige meubels op of doe er afstand van. Bijvoorbeeld via een kringloop of door deze aan te bieden op Marktplaats. Dit scheelt bovendien het nodige sjouwwerk bij een aankomende verhuizing.

2. Kies voor neutraal

Met lichte en neutrale kleuren creëert u rust en ruimte. Verwijder dus bijvoorbeeld gekleurde gordijnen bij bezichtigingen of als de woningfotograaf langs komt. Geef uw muren een frisse lichte kleur en gebruik zo nodig een grand foulard. Een eventueel versleten bank krijgt zo een nette en representatieve uitstraling. Berg erg persoonlijke zaken zoals fotolijsten en verzamelingen zoveel mogelijk op.

3. maak van je kamer een hotelsuite

Een slaapkamer moet vooral rust uitstralen. Zorg er dus voor dat u een serene ruimte creëert. Verwijder eventuele boeken of accessoires op kastjes. Al een tijd geen nieuwe hoeslakens gekocht? Denk er dan aan om er eentje aan te schaffen. Dit kan net even een frisse touch geven aan uw slaapkamer. Ook hier geldt weer, kies voor een neutrale kleur! Voor wat meer accent kun u extra kussentjes toevoegen in een zachte tint.

4. Vergeet uw tuin niet

Heeft u een tuin? Vergeet dan zeker niet om die ook onder handen te nemen. Geef u tuin een levendige en kleurrijke impuls door een paar nieuwe planten neer te zetten. Gooi gebroken tuinmateriaal weg. Koop frisse kussentjes voor uw tuinstoelen of loungeset. Bij mooi weer kun u een buitentafel dekken. Zo zorgt u voor een sfeervolle woningpresentatie. Laat u hierbij zo nodig adviseren door een woningstyliste of zoek naar inspiratie op internet.

5. Details

Zorg voor een opgeruimd en schoon huis. Verwijder onnodige meubels, kleden en accessoires uit het zicht. Maar maak er geen kale boel van. Door op een paar details te letten zorgt u voor een huiselijke sfeer. Bijvoorbeeld door nette handdoeken op te hangen in de badkamer. Ook een boeket verse bloemen en een paar kaarsen geven de potentiële koper het gevoel dat er in het huis geleefd kan worden.

6. Achterstallig onderhoud

Naast een likje verf hier en daar is het waardevol om even kritisch naar achterstallig onderhoud te kijken. Loop uw huis na op bijvoorbeeld loszittende plinten, lekkagevlekken, een vies douchegordijn of kapotte schakelaars. Zorg ook dat bij bezichtigingen het licht overal werk en vervang eventueel kapotte lampen. Dit zijn relatief kleine werkzaamheden met een grote impact. Verbouwing nodig? In veel gevallen is het niet noodzakelijk om te investeren in grote renovaties. Maar er zijn kleine klussen die wel degelijk het verschil kunnen maken en die bijdragen aan een hogere verkoopprijs. Een makelaar kan u gericht adviseren welke ingrepen op basis van uw budget en mogelijkheden een waardevermeerdering opleveren.

7. Maak schoon

Zorg dat al uw kamers een grondige schoonmaakbeurt krijgen. Besteed daarbij extra veel aandacht aan uw keuken, badkamer en toilet. Berg pannen, bestek, tandenborstels en goedkope flessen shampoo en douchegel op. Maak de voegen van het tegelwerk schoon en verwijder kalkresten. Hang schone en nette handdoeken op. Zorg bovendien voor een aangename en frisse lucht door alle ruimtes schoon te maken en uitgebreid te luchten. Een muffe geur tijdens een bezichtiging kan een enorme afknapper zijn. Heeft u huisdieren? Loop alles extra goed na met de stofzuiger. Sporen van bijvoorbeeld honden en kattenhaar mogen niet zichtbaar zijn. En etensresten zijn uit den boze.

8.Buitenkant

Uw voordeur is natuurlijk letterlijk de binnenkomer. Een likje verf is mooi maar soms kan een goede schoonmaakbeurt al wonderen doen. Doe dit ook met kozijnen en zorg dat alle ramen gewassen worden. Een nieuwe deurmat is een kleine investering maar springt wel degelijk in het oog. Haal fietsen en vuilnisbakken en kinderspeelgoed uit het zicht. Bespreek met uw makelaar of het nodig is om eventueel kleine reparaties aan uw gevel te verrichten.


Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze makelaars bij u in de buurt. Zij geven u gerichte adviezen biij het verkoopklaar maken van uw woning. Meer lezen over het verkopen van uw woning? Vraag ook direct een gratis waarderapport van uw huis aan.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Coalitieplannen voor de woningmarkt: hoe kijkt KRK ernaar?

Coalitieplannen voor de woningmarkt: hoe kijkt KRK ernaar?

Half mei zijn de belangrijkste plannen en voornemens van de nieuwe coalitie gepubliceerd. Inmiddels wordt steeds meer duidelijk over de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. KRK is...
Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Want wie wil er nou...
Bekijk overzicht