Stappenplan: Uw eerste woning verkopen

Oké, uw besluit staat vast. De markt is goed, huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank en u bent toe aan een nieuwe stap. U hebt nu jaren in een appartement gewoond en wilt met uw gezin een woonhuis betrekken. Maar wat komt er bij het verkopen van een huis eigenlijk allemaal kijken? Waar moet u beginnen en waar moet u aan denken? Speciaal voor u hebben we een stappenplan opgesteld.

Stap 1: Waardebepaling woning
Het eerste wat u wilt weten is de waarde van uw woning. Om hierachter te komen heeft u kennis nodig van de markt. U kunt in deze stap wat makelaars gaan vergelijken. Een goede makelaar is lid van de NVM, weet wat er - zowel op regionaal als op lokaal gebied - speelt in de markt, heeft een groot netwerk, is expert in onderhandelen en heeft bovenal goed persoonlijk contact met u. Door kennis en ervaring is de makelaar in staat een goede waardebepaling van uw woning te maken!

Stap 2: Financiële oriëntatie
Met de kennis die u vanuit de waardebepaling hebt opgedaan kunt u nu langsgaan bij een financieel adviseur. Hij maakt een schets van uw huidige situatie en uw toekomstplannen en maakt op basis van uw gegevens een berekening. Zo heeft u direct inzicht in de financiële gevolgen die de verkoop van uw woning mogelijk met zich meebrengt.

Stap 3: Makelaar inschakelen
Bij de volgende stap kunt u erover na gaan denken of u een makelaar in wilt schakelen of dat u de verkoop zelf regelt. Houd er rekening mee dat de verkoop van een woning veel geregel met zich meebrengt. Een makelaar neemt alle zorgen uit handen en zorgt ervoor dat uw woning tegen de beste voorwaarden wordt verkocht.

Ervan uitgaande dat je ervoor gekozen hebt een makelaar in te schakelen, gaan we verder met de stappen zoals het verkooptraject bij Kuijs Reinder Kakes verloopt.

Stap 4: Ondertekening opdracht
Als eerst ontvangt u van ons een opdrachtbevestiging die u dient te ondertekenen en samen met de gevraagde stukken dient te retourneren. In deze opdrachtbevestiging staan bijvoorbeeld de afspraken, kosten, verkoopprijs en extra diensten vermeldt.

Stap 5: Voortraject
In het voortraject worden alle zaken omtrent het materiaal voor de presentatie van uw woning op bijvoorbeeld Funda geregeld. Tevens wordt er bij deze stap een verkoopbord in de tuin geplaatst.

Stap 6: Bezichtigingen
Vanaf het moment dat de woning op Funda te zien is melden er ongetwijfeld een hoop geïnteresseerden zich aan bij de makelaar. De makelaar plant de bezichtigingen in. Hier hoeft u als verkoper zijnde niet bij te zijn. Tijdens de bezichtiging vertelt de makelaar alles over de woning, de omgeving en beantwoordt hij vragen van potentiële kopers. Na de bezichtigingen houdt de makelaar ook het contact met de mensen die de woning hebben bezichtigd.

Stap 7: Onderhandelingen
Uit de bezichtigingen volgen vaak één of meerdere biedingen. De makelaar gaat in onderhandeling met de potentiële koper. Wanneer de verkoper akkoord gaat met het bod kan de koopakte worden opgesteld.

Stap 8: Ondertekening NVM-koopakte
Omdat er juridisch veel komt kijken bij een koopakte, wordt de NVM-koopakte door beide partijen bij ons op kantoor getekend tenzij de koper een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld. In dit geval tekent de koper bij de aankoopmakelaar op kantoor en de verkoper bij ons op kantoor. Zo kan de makelaar je uitgebreid uitleg geven over de inhoud van de NVM-koopakte.

Stap 9: Notaris
De koper kiest de notaris. De makelaar stuurt de koopakte naar de notaris en die plant met beide partijen en de makelaar een afspraak in voor de sleuteloverdracht.

Stap 10: Eindinspectie en naar notaris
Dan is het nu tijd voor de allerlaatste stap. De eindinspectie en sleuteloverdracht! Ongeveer een uur voor de overdracht vindt er nog een laatste eindinspectie plaats. De makelaar, koper en verkoper komen bij elkaar in de woning om te kijken of de woning in de afgesproken staat wordt opgeleverd. Ook noteert de makelaar nog de meterstanden en checkt nog wat bijkomende zaken als of er warm water is en of het toilet doorspoelt.

Als alles in orde is gaan de koper, verkoper en makelaar (indien de notaris in het werkgebied is) naar de notaris voor de laatste handtekening en de sleuteloverdracht!

Denkt u erover om uw woning te verkopen? Bel voor meer informatie 075-612 64 00.

Bekijk ook ons stappenplan Uw eerste hypotheek afsluiten.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2024

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2024

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht