Spanning op woningmarkt raakt alle lagen woningzoekers

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 26 oktober 2021

Het afgelopen kwartaal stonden er in Noord-Holland minder woningen te koop dan in het kwartaal daarvoor. De daling van nieuw aanbod en de grote vraag naar koopwoningen zorgt ervoor dat de spanning op de woningmarkt blijft toenemen. In Amsterdam stegen de prijzen gemiddeld 15% ten opzichte van een jaar geleden. Woningzoekers betaalden daar in Q3 van 2021 gemiddeld 545.000 euro voor een woning.

O.a. dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3-2021 van Kuijs Reinder Kakes.

Gevarieerd beeld

Het karakter van de lokale woningmarkt per regio is zeer verschillend. Er is sprake van grote prijsverschillen per m2 tussen woningen en appartementen. Ook de afgegeven bouwvergunningen laten veel variatie zien. In sommige regio’s maken nieuwbouwwoningen een groot deel uit van het woningaanbod. In Heerhugowaard bijvoorbeeld, was maar liefst 47% van de beschikbare woningen in de gemeente in Q3 nieuwbouw.

Sleutel tot de oplossing

Naast het bouwen van meer woningen, ligt de sleutel tot een oplossing voor de woningmarkt volgens KRK en Dynamis aan het einde van de verhuisketen. Het bouwprogramma zou beter moeten worden afgestemd op de doorstroming. Bouw je specifiek voor de doorstroming, dan komen er meer woningen beschikbaar in de totale keten. Dit heeft snel een positieve impact op het klimaat van de markt. Op 26 oktober 2021 presenteert Dynamis hierover op de PROVADA een uitgebreid inhoudelijk rapport in samenwerking met AM Gebiedsontwikkeling.

Feiten en cijfers per regio

Download hier de rapportage voor de woningmarktcijfers van Q3 van 15 verschillende gebieden in Noord-Holland.

ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Bekijk overzicht