Spanning op woningmarkt raakt alle lagen woningzoekers

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 26 oktober 2021

Het afgelopen kwartaal stonden er in Noord-Holland minder woningen te koop dan in het kwartaal daarvoor. De daling van nieuw aanbod en de grote vraag naar koopwoningen zorgt ervoor dat de spanning op de woningmarkt blijft toenemen. In Amsterdam stegen de prijzen gemiddeld 15% ten opzichte van een jaar geleden. Woningzoekers betaalden daar in Q3 van 2021 gemiddeld 545.000 euro voor een woning.

O.a. dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3-2021 van Kuijs Reinder Kakes.

Gevarieerd beeld

Het karakter van de lokale woningmarkt per regio is zeer verschillend. Er is sprake van grote prijsverschillen per m2 tussen woningen en appartementen. Ook de afgegeven bouwvergunningen laten veel variatie zien. In sommige regio’s maken nieuwbouwwoningen een groot deel uit van het woningaanbod. In Heerhugowaard bijvoorbeeld, was maar liefst 47% van de beschikbare woningen in de gemeente in Q3 nieuwbouw.

Sleutel tot de oplossing

Naast het bouwen van meer woningen, ligt de sleutel tot een oplossing voor de woningmarkt volgens KRK en Dynamis aan het einde van de verhuisketen. Het bouwprogramma zou beter moeten worden afgestemd op de doorstroming. Bouw je specifiek voor de doorstroming, dan komen er meer woningen beschikbaar in de totale keten. Dit heeft snel een positieve impact op het klimaat van de markt. Op 26 oktober 2021 presenteert Dynamis hierover op de PROVADA een uitgebreid inhoudelijk rapport in samenwerking met AM Gebiedsontwikkeling.

Feiten en cijfers per regio

Download hier de rapportage voor de woningmarktcijfers van Q3 van 15 verschillende gebieden in Noord-Holland.

Spanning op woningmarkt raakt alle lagen woningzoekers
ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

De bedrijfsruimtemarkt staat onder druk in Noord-Holland. Door gebrek aan kwalitatief hoogwaardig aanbod is er een lage doorstroming op de bedrijfsruimtemarkt ontstaan. Vooral het MKB is actief...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie