Serieuze zoektocht naar woning in Noord-Holland gaat onverminderd door

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 16 juni 2020

Half maart stonden er ‘maar’ 5500 woningen te koop in Noord-Holland. Een historisch laag aanbod, veroorzaakt door de hoge vraag en verkoopdynamiek. Eind april echter, waren dit er ruim 7000. Een aanbodtoename van maar liefst dubbel zo sterk als het landelijk gemiddelde. Betekent dit voor de Noord-Hollandse woningverkoper en -koper een omslag? Vanwege de groeiende onzekerheid rondom corona hebben veel woningbezitters hun reeds geplande woningverkoop naar voren getrokken. De verwachting voor de tweede helft van 2020 is dan ook weinig veranderd: zeer laag aanbod, veel vraag en hoge huizenprijzen.

Dit blijkt uit het webinar van Rogier Weck (researchconsultant bij Dynamis) en Robert de Joode (directeur Wonen & Nieuwbouw, partner bij Kuijs Reinder Kakes en bestuursvoorzitter Dynamis).

Eenmalige golf

Naast het aantal toegenomen woningen steeg ook de vraagprijs in maart en april 2020 aanzienlijk. Met meer tijd om te verkopen werd er massaal hoog ingezet. Ook de onzekerheid en wisselende berichtgeving over de huizenprijzen maakte dat mensen nog wilden “profiteren”. In juni zien we dat deze piek plaats heeft gemaakt voor een meer gematigd beeld. Het aanbod zwakt af en laat zelfs een daling zien ten opzichte van die periode in 2019. Op de verkoopprijzen heeft corona tot op heden nog geen impact. Die liggen ongeveer 7% hoger dan een jaar eerder.

Hoe verder?

Noord-Holland kenmerkt zich de afgelopen jaren door een extreme verkopersmarkt. Op het hoogtepunt verkocht een gemiddelde woning binnen 2-4 weken. Corona heeft hier nog nauwelijks verandering in gebracht. 60-70% van de woningen gaat op vraagprijsniveau of daarboven weg. De vraaguitval is minimaal en betreft vooral minder serieuze zoekers en senioren. Wel verwachten we dat de prijsstijging gaat afvlakken. Zeker in stedelijke gebieden rondom Amsterdam, dat zich daarna als een olievlek zal verspreiden over de rest van de regio. Een prijsdaling op korte termijn ligt gezien de krappe markt en lage rente niet direct voor de hand. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoe de economie zich de komende tijd zal ontwikkelen.

Wat kan de Noord-Hollandse woningkoper en -verkoper komende maanden verwachten?

De belangrijkste katalysatoren voor de drijvende woningmarkt zijn en blijven de lage hypotheekrentes en flinke overwaarde. Particulieren die na de vorige crisis hebben gekocht zagen de waarde van hun woning jaarlijks met 5-15% stijgen. De vraag naar woningen blijft dan ook groot, vooral in het goedkope en middensegment. Een risicogroep zijn grote appartementen, die veelal worden gekocht door de groep die nu zichtbaar pas op de plaats maakt: senioren. Ook nieuwbouw bevindt zich de komende maanden in een lastige situatie. Door de steeds langere doorlooptijden, hoge bouwkosten en stijgende grondprijzen neemt het risico toe dat nieuwbouw zich uit de markt prijst.

Over KRK

Kuijs Reinder Kakes is actief als NVM woning-, nieuwbouw-, en bedrijfsmakelaar en taxateur en biedt financiële diensten zoals hypotheken en verzekeringen. Al bijna 100 jaar zijn wij als specialist verweven met de regio Noord-Holland, waar wij 5 kantoren hebben. Buiten deze grenzen bundelt KRK haar krachten onder de vlag Dynamis.

Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Want wie wil er nou...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht