Schade tijdens transport: ‘Dat is pech, handel weg’

Schade tijdens transport: ‘Dat is pech, handel weg’

Geschreven door Tom Dekker op 30 augustus 2020

Door het online winkelen wordt de wereld steeds kleiner. Shoppen op Amazon of AliExpress is voor velen een normale zaak. Goederen komen van over de hele wereld naar Nederland. Voor ondernemers wordt de afzetmarkt hierdoor ook groter. U kunt uw handel zelf vervoeren, maar uitbesteden aan een vervoerbedrijf kan ook. Maar, wat als het misgaat?

Lokale product, landelijke markt

Een bedrijf uit Akersloot dat paling vangt en verkoopt of een wijndomein uit Maastricht, het zijn voorbeelden van Nederlandse bedrijven met lokale producten die landelijk worden afgezet. Natuurlijk kunnen deze bedrijven kiezen voor een eigen transport. Uitbesteden kan ook. Dat brengt andere risico’s met zich mee.

Gevolgen

‘Uitbesteden betekent uit handen geven. Niet alleen de lading, maar ook de aansprakelijkheid. Over die aansprakelijkheid kan verwarring ontstaan als er iets misgaat. Denk aan brand, schade door een aanrijding of bederven doordat de koeling in de vrachtwagen niet goed werkt’, legt Tom Dekker uit. Wat zijn de gevolgen voor u als ondernemer?

Misser

‘Aansprakelijkheid is hierin een belangrijk punt’, zegt Tom Dekker. ‘Ik hoor ondernemers weleens zeggen: ‘Ik betaal voor het transport, dus het is geregeld’. Dat klopt helaas niet. Als de vervoerder niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade, heeft u dus eigenlijk pech. Uw handel is weg.’

Op transport

Daarom is het als ondernemer verstandig om hetgeen u importeert uit andere landen via een goederentransportverzekering te verzekeren, maar ook na te denken hoe de spullen zijn verzekerd die u verkoopt en op transport zet.

Visitekaartje

Tom Dekker: ‘Een pakketje, groot of klein is misschien zo verstuurd, maar denk daar niet te licht over. Dit gaat ook over omzet en uw uitstraling naar de klant toe. Uw klant verwacht kwaliteit, wil dat het goed geregeld is. En u in feite ook. Om de eenvoudige reden dat u geen discussie wil en een goede naam wilt houden. Het is een visitekaartje. Mijn advies is daarom ook de spullen die u verkoopt en via een transportbedrijf laat vervoeren, goed te verzekeren.’

Bent u benieuwd welke oplossingen er zijn of wilt u zich hierin verdiepen? Ik adviseer u graag.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie