Overwaarde, wat kunt u ermee?

Geschreven door Martijn van Malsen FFP EHP op 13 december 2018

In de huidige woningmarkt is het heel goed mogelijk dat uw huis meer waard is geworden. Maar wat is overwaarde nou eigenlijk precies? Heel simpel: het is het verschil tussen de marktwaarde van uw huis en de hypotheekschuld die u nog heeft min de verkoopkosten. Dus overwaarde is het geld dat uw woning meer waard is dan u er destijds voor betaald heeft.

Wat zit er in uw potje?

Overwaarde op uw woning kunt u op verschillende manieren gebruiken, namelijk als u:

  • overwaarde gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning

  • uw huis wilt verbouwen

  • wilt gaan huren

  • uw woning wilt verkopen en de overwaarde verzilveren

  • gaat verhuizen naar de koopwoning van uw partner

Een andere woning kopen?

Het is heel goed mogelijk dat uw woning meer waard is geworden. Voordat we ingaan op de mogelijkheden is het interessant om te weten over hoeveel overwaarde u wellicht beschikt. Een snelle manier om hier achter te komen is om een online waarderapport aan te vragen. Zo krijgt u direct een indicatie van de geschatte waarde van uw huis.

Voor een nauwkeurige waardebepaling op maat kunt u een afspraak maken met een van onze NVM makelaars. Deze bieden wij vrijblijvend en kosteloos aan. Met een waardebepaling heeft u een veel concreter idee van uw mogelijkheden op de woningmarkt.

Bijleenregeling

Droomt u al jaren van een nieuwe woning? Het geld dat u heeft verdiend met de overwaarde van uw woning kunt u investeren in de aankoop van een nieuwe woning. Hiermee profiteert u bijvoorbeeld van lagere maandlasten. In dat geval is de bijleenregeling van toepassing.

Let op de bijleenregeling

Volgens de bijleenregeling moet u de overwaarde, die vrijkomt bij de verkoop van uw woning, binnen drie jaar weer investeren in een nieuwe woning. Gebruikt u de overwaarde niet voor de aankoop van uw nieuwe huis? En sluit u een hypotheek af ter grootte van de aankoopprijs? Dan is er geen renteaftrek mogelijk over het leningbedrag ter grootte van die overwaarde.

Het financieren van een verbouwing

De vrijgekomen overwaarde kunt u ook gebruiken om een verbouwing van uw nieuwe huis mee te financieren. Denkt u niet aan verhuizen maar droomt u wel van een nieuwe serre of badkamer? U kunt er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten. Het afsluiten van een tweede hypotheek kan aantrekkelijk zijn, omdat de rente fiscaal aftrekbaar is. Of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een tweede hypotheek hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld uw inkomen, of het gaat om energiebesparende maatregelen en de huidige waarde van uw woning.

Laat u in alle gevallen adviseren door een professionele en onafhankelijke adviseur van KRK. Wij zijn op geen enkele manier verbonden aan banken of verzekeraars. Uw belang staat bij ons voorop.

Huren biedt soms uitkomst

Uw huis verkopen en de overstap maken naar een huurwoning behoort ook tot de mogelijkheden. De overwaarde die vrijkomt na de verkoop van uw woning kunt u op meerdere manieren gebruiken. Besluit u om binnen drie jaar weer een huis te kopen dan krijgt u te maken met de bijleenregeling. Na drie jaar vervalt deze verplichting en kunt u de overwaarde bijvoorbeeld gebruiken om te beleggen, te sparen of als aanvulling op uw pensioen.

Verhuizen naar de koopwoning van uw partner

U heeft de liefde van uw leven gevonden. En dat is wederzijds. Daarom verkoopt u uw eigen woning en trekt in bij uw partner. Maar wat doet u dan met uw overwaarde? U kunt zich inkopen zodat u samen eigenaar van het huis wordt. Dat heeft wel gevolgen voor de hypotheekaftrek van uw partner. Als u samen besluit om dat niet te doen en uw overwaarde is meer dan € 25.000,- gaat u wellicht wel vermogensbelasting betalen. Verder kunt u de hypotheekrente niet van uw inkomstenbelasting aftrekken. Wat te doen? Onze adviseurs adviseren u graag!

Kleiner wonen levert u financiële ruimte op

De kinderen zijn het huis uit en u vindt het eigenlijk wel tijd om naar een kleinere woning te verhuizen. Al dan niet met voorzieningen die u helpen als u wat ouder wordt. Ook dan komt overwaarde van uw woning goed van pas. Die kunt u namelijk in uw nieuwe woning stoppen zodat u veel minder hoeft te lenen voor een nieuwe hypotheek. Wanneer u besluit om de overwaarde niet te gebruiken als aanvulling op de hypotheek van uw nieuwe woning krijgt u te maken met de zogenaamde bijleenregeling.Dat betekent dat u over de overwaarde geen hypotheekrente mag aftrekken. Daarbij komt dat u bij een nieuw koophuis weer te maken krijgt met aankoopkosten en niemand kan voorspellen hoe de huizenmarkt er over een paar jaar uitziet.

Wat te doen?

Zoals u leest kunt u de overwaarde op uw woning op meerdere manieren inzetten. Kies er voor om u te laten adviseren door een van onze makelaars en financieel adviseurs bij u in de buurt. Bel of mail ons vandaag nog voor een afspraak.

Martijn van Malsen FFP EHP
Neem contact op met Martijn

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

Een verzekering afsluiten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken? Veel ondernemers doen dit omdat ze liever bezig zijn met ondernemen. Begrijpelijk, want er wordt ook veel van hen...
De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

Een verzekering afsluiten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken? Veel ondernemers doen dit omdat ze liever bezig zijn met ondernemen. Begrijpelijk, want er wordt ook veel van hen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie