Overdrachtsbelasting omlaag voor jonge kopers

Geschreven door Martijn van Malsen FFP EHP op 21 november 2020

Net voor of na de jaarwisseling kan het best nog even druk worden op de Nederlandse huizenmarkt. Bent u jonger dan 35 jaar? Dan kunt u beter even wachten tot 2021 met het kopen van een huis. Wilt u een woning voor uw kind kopen? Dan kunt u het beste vóór Nieuwjaarsdag uw slag slaan. Dat hangt allemaal samen met de veranderingen voor de overdrachtsbelasting die de regering heeft aangekondigd. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, gelden hier vanaf volgend jaar gelden hier drie verschillende tarieven voor.

Jongeren van 18 tot en met 34 jaar vallen vanaf 2021 onder het tarief van 0 procent. Zij hoeven eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aanschaf van een huis. Dat scheelt hen 2 procent van de aankoopprijs. Bij een appartement van € 200.000 besparen ze daarmee al € 4000. Voorwaarde is wel dat ze zelf in het huis gaan wonen. Als u samen een huis koopt en één van de kopers is 35 jaar of ouder, dan geldt de vrijstelling alleen voor de jongere partner. De 35-plusser moet over zijn of haar deel nog steeds 2 procent overdrachtsbelasting betalen.

De eerste drie maanden geldt de vrijstelling voor huizen in alle prijsklassen, maar vanaf 1 april 2021 moeten jongere kopers waarschijnlijk toch overdrachtsbelasting betalen voor huizen vanaf € 400.000. Voor het dure segment geldt dan weer het tarief van 2 procent.

Voor beleggers en investeerders die niet zelf in het huis gaan wonen, gaat de overdrachtsbelasting flink omhoog. Zij betalen vanaf 2021 liefst 8 procent over de aankoopprijs. Dat geldt dus ook voor ouders die een huis voor hun kind willen kopen. Voor iedereen van 35 jaar en ouder die een woning koopt voor zichzelf, verandert er niets. Voor hen geldt volgend jaar nog steeds het huidige tarief van 2 procent voor de overdrachtsbelasting.

In financieel opzicht komt er veel kijken bij het kopen van een huis. Naast de overdrachtsbelasting krijgt u te maken met een hypotheek en een eventuele levensverzekering. In deze turbulente tijden wilt u nog meer kunnen vertrouwen op deskundigen. Bij HypotheekNet staan we u altijd met raad en daad bij. Overweegt u een huis te kopen, dan kunt u vrijblijvend bij ons aankloppen voor financieel advies.

Overdrachtsbelasting omlaag voor jonge kopers
Martijn van Malsen FFP EHP
Neem contact op met Martijn

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Energie- en gasprijzen vormen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse kosten. En momenteel fluctueren deze prijzen flink. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het energielabel tegenwoordig...
Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Op woensdag 5 juli 2023 raasde de zwaarste zomerstorm ooit door ons land. Tijdens de zeer zware windstoten vielen bomen om, werden snelwegen afgesloten, vielen er dakpannen van de daken...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie