
Ondernemers de dupe van gijzelsoftware
Geschreven door Tom Dekker op 20 september 2019Heeft u weleens te maken gehad met deze digitale verschrikking? Steeds meer ondernemers zijn de dupe van zogeheten ‘gijzelsoftware’. Vooral het midden- en kleinbedrijf is slachtoffer van deze vorm van cybercriminaliteit, die bedrijven flink wat geld kan kosten.
Gijzelsoftware staat ook wel bekend als ‘ransomware’ en is kwaadaardige software die criminelen op uw computersysteem weten te installeren. Uw bestanden worden gekaapt, waardoor u geen toegang meer heeft tot uw bedrijfsgegevens en administratie. Pas na betaling van losgeld worden de bestanden vrijgegeven. In de afgelopen twee jaar had liefst 85 procent van alle IT-systemen van het MKB te maken met aanvallen door gijzelsoftware.* Het zijn forse bedragen die criminelen eisen, van een paar ton tot enkele miljoenen. Bedrijven betalen vaak de vereiste som geld om er snel van af te zijn. Dat is meestal goedkoper dan het stilleggen van de bedrijfsactiviteiten.
Cybercriminelen kunnen uw IT-systeem besmetten door het sturen van een e-mail met schadelijke bijlagen of een link. Zodra u de bijlage opent of op de link klikt, wordt de gijzelsoftware geïnstalleerd. Dit is de meest gangbare methode, maar hackers weten ook direct in het netwerk in te breken. Het is dus belangrijk om nooit op links te klikken en bijlagen te openen van afzenders die u niet kent. Investeer verder in goede computerbeveiliging. De beste programma’s geven een waarschuwing als u te maken heeft met een ransomware-aanval.