Ondernemers de dupe van gijzelsoftware

Geschreven door Tom Dekker op 20 september 2019

Heeft u weleens te maken gehad met deze digitale verschrikking? Steeds meer ondernemers zijn de dupe van zogeheten ‘gijzelsoftware’. Vooral het midden- en kleinbedrijf is slachtoffer van deze vorm van cybercriminaliteit, die bedrijven flink wat geld kan kosten.

Gijzelsoftware staat ook wel bekend als ‘ransomware’ en is kwaadaardige software die criminelen op uw computersysteem weten te installeren. Uw bestanden worden gekaapt, waardoor u geen toegang meer heeft tot uw bedrijfsgegevens en administratie. Pas na betaling van losgeld worden de bestanden vrijgegeven. In de afgelopen twee jaar had liefst 85 procent van alle IT-systemen van het MKB te maken met aanvallen door gijzelsoftware.* Het zijn forse bedragen die criminelen eisen, van een paar ton tot enkele miljoenen. Bedrijven betalen vaak de vereiste som geld om er snel van af te zijn. Dat is meestal goedkoper dan het stilleggen van de bedrijfsactiviteiten.

Cybercriminelen kunnen uw IT-systeem besmetten door het sturen van een e-mail met schadelijke bijlagen of een link. Zodra u de bijlage opent of op de link klikt, wordt de gijzelsoftware geïnstalleerd. Dit is de meest gangbare methode, maar hackers weten ook direct in het netwerk in te breken. Het is dus belangrijk om nooit op links te klikken en bijlagen te openen van afzenders die u niet kent. Investeer verder in goede computerbeveiliging. De beste programma’s geven een waarschuwing als u te maken heeft met een ransomware-aanval.

* Onderzoek van Datto, bedrijf voor cyberbeveiliging
Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De commerciële vastgoedmarkt in 2024: wat kun je verwachten?

De commerciële vastgoedmarkt in 2024: wat kun je verwachten?

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd voor een onderbouwde prognose! Wat zijn de verwachtingen voor de commerciële vastgoedmarkt in 2024? Marc Wolthuis, makelaar commercieel vastgoed en...
Verduurzaming steeds meer op de radar: wat betekent dit voor ondernemers?

Verduurzaming steeds meer op de radar: wat betekent dit voor ondernemers?

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de commerciële vastgoedmarkt. De trend is alleen maar versterkt sinds 1 januari 2023. Vanaf die datum dienen kantoren namelijk minimaal...
Bekijk overzicht