Noord-Hollandse woningmarkt: verkooptijd neemt toe en prijzen dalen

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 17 januari 2023

Teruglopende verkoopaantallen, een afname van het aanbod, een langere verkooptijd en prijsdalingen typeren de huidige Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten over Q4 van 2022 van KRK Makelaars (partner in Dynamis).

Sentiment

Door de gestegen rente, de hoge energiekosten en de onzekerheid over de oorlog in Oekraïne is het sentiment op de woningmarkt het afgelopen jaar snel omgeslagen. Kopers zijn terughoudend geworden. Door de gestegen hypotheekrente neemt de leencapaciteit af en kunnen zij minder bieden. Tegelijkertijd stijgen de maandlasten. Door de nieuwe NIBUD-normen die sinds 1 januari gelden, zal de leencapaciteit nog verder naar beneden gaan. Dit heeft impact op de prijsontwikkeling van woningen.

Prijsdaling

De schaarste op de woningmarkt loopt op, onder andere omdat de productie van nieuwbouw achterblijft. Door die schaarste worden de huizenprijzen nu bijna volledig bepaald door de rentestand. Kopers betalen in tijden van schaarste niet de prijs die ze willen betalen, maar de prijs die ze kunnen betalen. Dit blijkt ook uit de cijfers. Na jaren van buitensporige prijsgroei daalden de transactieprijzen in Noord-Holland het afgelopen kwartaal flink: gemiddeld met 5%. Dit is een forse daling in een kort tijdsbestek. Wel wordt dit getal mede veroorzaakt door de daling in verkoop van dure huizen.

Minder verkopen

Niet alleen zijn er minder dure huizen verkocht, het totale aantal woningverkopen is het afgelopen kwartaal hard teruggelopen. In Q4 van 2022 zijn er, in vergelijking met een jaar eerder, in Noord-Holland bijna 1.500 huizen minder verkocht. Ook staan huizen dit kwartaal een stuk langer te koop dan vorig kwartaal. Dit geldt voor alle regio’s.

Aanbod neemt af

Woningzoekers hadden het afgelopen kwartaal minder keuze aan koopwoningen. Veel potentiële huizenverkopers maken in deze tijd van economische onzekerheid de keuze om voorlopig niet te gaan verhuizen. Met name in Amsterdam is het aanbod het afgelopen kwartaal met 500 woningen hard gedaald ten opzichte van drie maanden eerder.

Nieuwbouw kopen

Nieuwbouw biedt veel voordelen op het gebied van kwaliteit, energie en comfort. Toch durven sommige huizenkopers momenteel niet te tekenen voor een woning die op het moment van oplevering over twee jaar wellicht minder waard is. Door de actuele prijsdaling in de bestaande bouw, wordt nieuwbouw daarnaast relatief duur. Ontwikkelaars worden door de inflatie geconfronteerd met stijgende bouwkosten, waardoor er geen ruimte is om de prijzen te verlagen. Het gewenste extra aanbod uit nieuwbouw valt voorlopig niet in grote getale te verwachten.

Kwartaalrapportage

Download hier de volledige kwartaalrapportage. Dit rapport beschrijft de actuele stand van zaken op de woningmarkt van Noord-Holland in Q4 van 2022, alsmede de cijfermatige aanbod- en transactieontwikkelingen en lokale marktomstandigheden in 14 verschillende gebieden in de provincie.

ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

De woningprijzen in Amsterdam en Noord-Holland zijn fors gestegen afgelopen jaar. Zo blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1-2024 van KRK Makelaars...
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
Bekijk overzicht