Noord-Holland laat ruimere woningmarkt zien in Q2 van 2022

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 13 juli 2022

Het afgelopen kwartaal zijn er in Noord-Holland fors meer woningen te koop gekomen dan in het half jaar daarvoor. Daarnaast is het aantal transacties in Q2 met 7% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die toename in het aanbod zorgt in combinatie met de minder hard stijgende verkoopprijzen voor lucht en ruimte in de markt. Is dit het kantelpunt?

Woningkopers krijgen meer keuze

Op 1 juli 2022 stonden in de door ons onderzochte 14 Noord-Hollandse regio’s in totaal 6.495 woningen te koop. Op 1 april dit jaar telde het aanbod 4.344 woningen en op 1 januari waren dat er 3.188. Dit is meer dan een verdubbeling van het aanbod in slechts een half jaar.

Deze zeer sterke stijging van het woningaanbod komt omdat er minder huizen worden verkocht. De sterk gestegen hypotheekrente speelt hierin een grote rol. Meer mensen hebben hun verkoopplannen vervroegd. Het surplus aan aanbod biedt kijkers hierdoor een betere kans om koper te worden.

KRK verwacht echter dat de druk op de woningmarkt ook de komende periode blijft bestaan. Er is een structureel tekort aan huizen en het nieuwbouwaanbod blijft achter, omdat bouwkosten de pan uit stijgen en projecten door lange procedures op de plank blijven liggen.

Woningverkopen en prijsontwikkeling

Als gevolg van de actuele mondiale en financiële ontwikkelingen daalden de woningverkopen met 7% in één jaar tijd. Afgelopen drie maanden wisselden ongeveer 6.645 woningen van eigenaar in de onderzochte 14 regio’s. Een jaar geleden gingen er in het tweede kwartaal nog 7.132 woningen van de hand. Op jaarbasis zijn de Noord-Hollandse woningprijzen met gemiddeld ruim 10% flink gestegen, maar afgelopen kwartaal lijken de m2-prijzen in diverse regio’s lichtjes te stabiliseren.

Nog geen kantelpunt

KRK merkt op haar kantoren dat er minder kijkers afkomen op een woning en er ook minder biedingen worden gedaan. Van een kantelpunt in de woningmarkt is echter nog geen sprake. De marktdruk is overal nog steeds zeer krap. In Amsterdam zijn volgens funda 63.000 serieuze zoekers actief, tegenover een actueel aanbod van 3.600 woningen. Ondanks deze krappe markt verwacht KRK door een verdere toename van het aanbod de komende periode steeds minder gekte op de woningmarkt. Robert de Joode van KRK: “De markt normaliseert. Dit zien wij als een goede en noodzakelijke ontwikkeling om tot een evenwichtige markt te komen met gelijkwaardige kansen voor koper en verkoper”.

Kwartaalrapportage

Download hier de volledige kwartaalrapportage. Dit rapport beschrijft de actuele stand van zaken op de woningmarkt van Noord-Holland in Q2 van 2022, alsmede de cijfermatige aanbod- en transactieontwikkelingen en lokale marktomstandigheden in 14 verschillende gebieden in de provincie.

Noord-Holland laat ruimere woningmarkt zien in Q2 van 2022
ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

De bedrijfsruimtemarkt staat onder druk in Noord-Holland. Door gebrek aan kwalitatief hoogwaardig aanbod is er een lage doorstroming op de bedrijfsruimtemarkt ontstaan. Vooral het MKB is actief...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie