Nieuwe regels voor partneralimentatie in 2020
Geschreven door John de Smit op 29 januari 2020Een echtscheiding heeft flinke gevolgen voor uw huishoudboekje. Na een breuk bent u grotendeels zelf verantwoordelijk voor uw financiële reilen en zeilen, al kan het inkomen wel worden aangevuld door de partneralimentatie. Hierbij krijgt de ex-partner met de minste inkomsten een financiële bijdrage van de ander die meer verdient. Hierover worden afspraken gemaakt bij een mediator, een notaris of de rechter.
Per 1 januari 2020 zijn de regels voor partneralimentatie flink veranderd. Vanaf 2020 geldt een maximale alimentatietermijn van de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar. Voorheen moest een ex-partner tot 12 jaar alimentatie betalen. Dus 6 jaar huwelijk betekent 3 jaar alimentatie. Bent u 14 jaar getrouwd geweest, dan ontvangt een van de ex-partners nog maar 5 jaar alimentatie.
Er geldt wel een uitzondering voor gezinnen met kleine kinderen. De ex-partner die voor de kinderen zorgt, ontvangt alimentatie totdat het jongste kind 12 jaar is. Ook zijn er aparte regels voor oudere koppels die langer dan 15 jaar zijn getrouwd. Iemand van 50 jaar of ouder heeft dan maximaal 10 jaar recht op alimentatie. Iemand die 10 jaar of korter van zijn AOW-leeftijd af zit, kan alimentatie krijgen tot het moment dat hij recht heeft op AOW.
Degene die de alimentatie betaalt, kan dit voor een deel aftrekken van de belasting. Deze fiscale aftrekbaarheid verandert eveneens in 2020. Voorheen mocht u 52 procent van de alimentatie aftrekken, maar sinds 1 januari is dat teruggebracht naar 46 procent. Dit wordt de komende jaren verder verlaagd, tot 37 procent in 2023. We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft over uw financiën bij een echtscheiding, een gebeurtenis die al zo ingrijpend is. Als u advies wilt over uw financiële situatie, kunt u altijd aankloppen bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren.