Lichte bries ook voelbaar op Noord-Hollandse woningmarkt

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 20 april 2022

Vandaag publiceert KRK Makelaars haar nieuwste kwartaalrapportage over de woningmarkt in Q1 van 2022. Daaruit blijkt dat er het afgelopen kwartaal in Noord-Holland bijna 1.100 woningen meer te koop zijn gekomen dan in het kwartaal daarvoor. Deze forse stijging van het woningaanbod is het gevolg van een fikse daling van het aantal transacties in de laatste maanden van 2021. Wat veroorzaakt deze schommelingen?

Woningaanbod loopt op

Op 1 april 2022 stonden in de door ons onderzochte 14 Noord-Hollandse regio’s in totaal 4.344 woningen te koop. Op 1 januari waren dit er nog 3.188 en zes maanden geleden stonden er 4.431 woningen te koop. Dit is een harde daling én stijging van het aanbod in slechts een halfjaar tijd. Deze schommeling op de woningmarkt lijkt het gevolg van de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de oplopende hypotheekrente en een onzeker economisch perspectief. KRK ziet de komende maanden een lichte ontspanning ontstaan op de woningmarkt.

Minder woningverkopen

Al deze mondiale en financiële ontwikkelingen remmen de vraag naar koopwoningen af. De woningverkopen daalden afgelopen kwartaal in snel tempo. De afgelopen drie maanden wisselden ongeveer 5.400 woningen van eigenaar in de onderzochte 14 regio’s. Een kwartaal geleden gingen er nog 6.800 woningen van de hand. Het voordeel voor de actieve huizenkoper is dat hij hierdoor meer kans heeft op de bestaande woningmarkt. Zoekt de huizenkoper een nieuwbouwwoning, dan wordt het echter lastiger dan in de periode hiervoor. Door de flink stijgende bouwkosten worden projecten minder tot niet haalbaar. De verwachting is dan ook dat het nieuwbouwaanbod stagneert.

Prijsstijging

Verder zijn afgelopen jaar de woningprijzen opnieuw gestegen, zo blijkt uit deze rapportage. In alle onderzochte regio’s zijn de prijzen, in vergelijking met een jaar geleden, met ruim +10 % gestegen. Uitzondering is Oostzaan met + 5% en de uitschieter is Castricum met +20%. Het prijsniveau is nog steeds hoog en woningen worden snel verkocht. Door de toename van het woningaanbod verwacht KRK dat de prijsstijgingen de komende periode iets zullen afvlakken.

Kwartaalrapportage

Download hier de volledige kwartaalrapportage. Dit rapport beschrijft de actuele stand van zaken op de woningmarkt van Noord-Holland in Q1 van 2022, alsmede de cijfermatige aanbod- en transactieontwikkelingen en lokale marktomstandigheden in 14 verschillende gebieden in de provincie.

ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

De woningprijzen in Amsterdam en Noord-Holland zijn fors gestegen afgelopen jaar. Zo blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1-2024 van KRK Makelaars...
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
Bekijk overzicht