KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 18 april 2024

De woningprijzen in Amsterdam en Noord-Holland zijn fors gestegen afgelopen jaar. Zo blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1-2024 van KRK Makelaars & Adviseurs (partner in Dynamis).

Prijsstijgingen

De m²-prijzen zijn afgelopen jaar met dubbele cijfers gestegen in alle 14 onderzochte regio’s, variërend van +10% tot +16%. In Amsterdam is de m2-prijs momenteel € 7.840,-/m² en hiermee op weg naar een nieuwe recordhoogte. Maar ook in de andere 13 regio’s worden de m²-prijzen door de markt naar grote hoogtes gestuwd. In Noord-Holland zijn afgelopen kwartaal ruim 5.600 woningen verkocht, dit is een toename van +9% t.o.v. Q1-2023.

Sander Siegersma, partner bij KRK: ”De gekte slaat weer volledig toe in Amsterdam, biedingen ver boven de vraagprijs zijn eerder regel dan uitzondering. Met name in de prijsklasse tot 5 ton, waar aspirant-kopers erg ver hun financiële nek uit steken om toch maar een eigen koopwoning te bemachtigen. De vraag overtreft het aanbod compleet. Een zorgwekkende ontwikkeling, want er is niet op korte termijn een evenwichtige woningvoorraad gecreëerd”.

Oorzaken

Ondanks alle misère op het wereldtoneel in o.a. Oekraïne en het Midden-Oosten neemt het consumentenvertrouwen in Nederland toch weer toe. De hypotheekrentes zijn een stuk lager dan een jaar geleden en de lonen zijn deze periode hard gestegen. Deze combinatie zorgt voor meer leencapaciteit die resulteert in hogere biedingen. Huren is vaak duurder per maand en voldoende aanbod in het midden huursegment ontbreekt als alternatief.

De schaarste in het koopwoningaanbod resulteert verder in het toenemende prijsniveau. Aspirant- kopers hadden in Noord-Holland afgelopen kwartaal keuze uit 6.500 woningen. Dit is wel iets meer dan de 6.100 woningen die een kwartaal geleden te koop stonden, maar veel minder dan de 8.000 woningen die medio 2023 nog te koop stonden.

Kwartaalrapportage

Klik hier voor de volledige kwartaalrapportage. Dit rapport beschrijft de actuele stand van zaken op de woningmarkt van Noord-Holland in Q1 van 2024, alsmede de cijfermatige aanbod- en transactieontwikkelingen en lokale marktomstandigheden in 14 verschillende gebieden in de provincie.

ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Bekijk overzicht