Noord-Hollandse woningmarkt steeds verder ontoegankelijk

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 18 januari 2022

Het afgelopen kwartaal stonden er in Noord-Holland ruim 1.200 woningen minder te koop dan in het kwartaal daarvoor. De daling in het woningaanbod zet zich daarmee verder door. De vraag naar passende woningen echter blijft stijgen, waardoor de prijzen tot recordhoogtes worden opgestuwd. De woningmarkt wordt daardoor vooral voor lage inkomens steeds verder ontoegankelijk.

Vandaag zijn de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q4 2021 verschenen, een kwartaalrapportage over de Noord-Hollandse woningmarkt van KRK makelaars.

Woningaanbod daalt hard

Op 1 januari 2022 stonden in de door KRK onderzochte 14 Noord-Hollandse regio’s in totaal 3.188 woningen te koop. Drie maanden daarvoor waren dat er 4.431. Een ongekend harde daling. Voorzitter van de NVM Onno Hoes zegt over de cijfers: “Steeds minder woningbezitters zetten hun woning te koop zonder uitzicht op een andere passende woning”. Woningmarktconsultant bij KRK Sander Siegersma vult aan: “Mede daardoor loopt de markt vast. Huizenzoekers krijgen steeds minder keuze en het wordt voor hen steeds moelijker om een koopwoning te bemachtigen.” Een uitzondering op deze ontwikkeling is gemeente Heerhugowaard. Daar stonden eind 2021 fors meer woningen te koop dan het kwartaal daarvoor. Het grootste deel van dat aanbod bestond uit nieuwbouwwoningen: 84%.

Veel minder woningverkopen

Als gevolg van het dalende woningaanbod, dalen ook de woningverkopen in rap tempo. Het afgelopen kwartaal wisselden 6.800 woningen van eigenaar. Een jaar geleden gingen nog ruim 8.000 woningen van de hand in dezelfde regio’s. De regio Zaanstad biedt een lichtpuntje. Daar werden in het laatste kwartaal van 2021 in totaal 575 woningen verkocht. Dit zijn er 52 meer dan in Q4 van 2020.

Prijzen naar kookpunt

De woningprijzen hebben de afgelopen jaren een spurt naar boven genomen, aangezwengeld door de krapte in het aanbod en de historisch lage hypotheekrente. De plaats Diemen is in één jaar tijd “slechts” 10% duurder geworden, maar de prijzen in bijvoorbeeld Almere (+27%) en Heerhugowaard (+29%) zijn explosief gestegen. De hoge inflatie van 5,6% in Nederland verbleekt bij deze cijfers. Amstelveen is koploper in onze rapportage van dure regio’s met een gemiddelde verkoopprijs van € 618.000,-.

Feiten en cijfers per regio

Voor een uitgebreider beeld en meer specifieke cijfers van de verschillende regio’s download u hier de Sprekende Cijfers rapportage over Q4 2021.

ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

De woningprijzen in Amsterdam en Noord-Holland zijn fors gestegen afgelopen jaar. Zo blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1-2024 van KRK Makelaars...
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
Bekijk overzicht