Noord-Hollandse woningmarkt steeds verder ontoegankelijk

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 18 januari 2022

Het afgelopen kwartaal stonden er in Noord-Holland ruim 1.200 woningen minder te koop dan in het kwartaal daarvoor. De daling in het woningaanbod zet zich daarmee verder door. De vraag naar passende woningen echter blijft stijgen, waardoor de prijzen tot recordhoogtes worden opgestuwd. De woningmarkt wordt daardoor vooral voor lage inkomens steeds verder ontoegankelijk.

Vandaag zijn de Sprekende Cijfers Woningmarkten van Q4 2021 verschenen, een kwartaalrapportage over de Noord-Hollandse woningmarkt van KRK makelaars.

Woningaanbod daalt hard

Op 1 januari 2022 stonden in de door KRK onderzochte 14 Noord-Hollandse regio’s in totaal 3.188 woningen te koop. Drie maanden daarvoor waren dat er 4.431. Een ongekend harde daling. Voorzitter van de NVM Onno Hoes zegt over de cijfers: “Steeds minder woningbezitters zetten hun woning te koop zonder uitzicht op een andere passende woning”. Woningmarktconsultant bij KRK Sander Siegersma vult aan: “Mede daardoor loopt de markt vast. Huizenzoekers krijgen steeds minder keuze en het wordt voor hen steeds moelijker om een koopwoning te bemachtigen.” Een uitzondering op deze ontwikkeling is gemeente Heerhugowaard. Daar stonden eind 2021 fors meer woningen te koop dan het kwartaal daarvoor. Het grootste deel van dat aanbod bestond uit nieuwbouwwoningen: 84%.

Veel minder woningverkopen

Als gevolg van het dalende woningaanbod, dalen ook de woningverkopen in rap tempo. Het afgelopen kwartaal wisselden 6.800 woningen van eigenaar. Een jaar geleden gingen nog ruim 8.000 woningen van de hand in dezelfde regio’s. De regio Zaanstad biedt een lichtpuntje. Daar werden in het laatste kwartaal van 2021 in totaal 575 woningen verkocht. Dit zijn er 52 meer dan in Q4 van 2020.

Prijzen naar kookpunt

De woningprijzen hebben de afgelopen jaren een spurt naar boven genomen, aangezwengeld door de krapte in het aanbod en de historisch lage hypotheekrente. De plaats Diemen is in één jaar tijd “slechts” 10% duurder geworden, maar de prijzen in bijvoorbeeld Almere (+27%) en Heerhugowaard (+29%) zijn explosief gestegen. De hoge inflatie van 5,6% in Nederland verbleekt bij deze cijfers. Amstelveen is koploper in onze rapportage van dure regio’s met een gemiddelde verkoopprijs van € 618.000,-.

Feiten en cijfers per regio

Voor een uitgebreider beeld en meer specifieke cijfers van de verschillende regio’s download u hier de Sprekende Cijfers rapportage over Q4 2021.

Noord-Hollandse woningmarkt steeds verder ontoegankelijk
ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie