KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 17 januari 2024

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van KRK Makelaars (partner in Dynamis). De woningmarkt is weer onderweg naar een verkopersmarkt met heel veel vraag en weinig aanbod. Als de rente blijft dalen, is er op korte termijn weer sprake van een overspannen woningmarkt.

Aantrekkende verkoopcijfers en dalend aanbod

Het aantal huizenverkopen is het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen. In Noord-Holland werden in het afgelopen kwartaal ongeveer 1.100 huizen meer verkocht (6.719 huizen) dan in het laatste kwartaal van 2022 (5.590 huizen). Dit is een stijging in één jaar tijd van +20%. Echter, aspirant-kopers hadden afgelopen kwartaal in Noord-Holland beduidend minder keuzemogelijkheden met de 6.122 woningen die per 1 januari jl. te koop stonden. Een kwartaal eerder konden woonconsumenten in Noord-Holland nog kiezen uit 8.189 woningen, wat een daling van het aanbod betekent van -25% in slechts drie maanden tijd.
Hierbij dient te worden opgemerkt dat Q4-2022 en Q1-2023 de kwartalen bleken waarin de recente daling op de woningmarkt het meest merkbaar was.

Prijsstijgingen

In de meeste van de onderzochte regio's zijn de m2-prijzen het afgelopen jaar weer gestegen. Het is echter belangrijk om hierbij nuance aan te brengen, aangezien deze stijging mogelijk te wijten is aan dat er in deze periode relatief meer kleinere woningen zijn verkocht. Zo is de m2-prijs in Amsterdam gestegen met +9%, maar de absolute gemiddelde prijs met +5% van €514.000,- naar €540.000,-. De verkoopcijfers van nieuwbouwwoningen blijven nog steeds achter, voornamelijk vanwege langere opleveringstijden en hoge rente. De verwachting is wel dat de verkoop van nieuwbouw gaat aantrekken. Het verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning versus de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning wordt steeds kleiner. Bovendien nemen ontwikkelaars diverse maatregelen om de verkoop te bevorderen, wat naar verwachting de verkoop van nieuwbouwwoningen zal stimuleren.

Robert de Joode, algemeen directeur bij KRK: ''De woningmarkt wordt steeds krapper doordat het nieuwbouwaanbod achterblijft en de grote latente vraag zich steeds duidelijker manifesteert door de gestegen lonen en de dalende hypotheekrente. De prijsstijgingen en aanzienlijke toename in verkoopaantallen zijn logische gevolgen hiervan. Het blijft daarom van groot belang dat de nieuwbouwproductie snel weer op gang komt om de grote vraag naar koopwoningen te faciliteren en mensen hiermee meer kans te bieden op een eigen woning.''

Kwartaalrapportage

Download hier de volledige kwartaalrapportage. Dit rapport beschrijft de actuele stand van zaken op de woningmarkt van Noord-Holland in Q4 van 2023, alsmede de cijfermatige aanbod- en transactieontwikkelingen en lokale marktomstandigheden in 14 verschillende gebieden in de provincie.

ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

De woningprijzen in Amsterdam en Noord-Holland zijn fors gestegen afgelopen jaar. Zo blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1-2024 van KRK Makelaars...
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Bekijk overzicht