Informatie is het nieuwe goud

Geschreven door Tom Dekker op 23 november 2020

Bedrijven hebben databases aan waarde. Denk aan klantgegevens, offertes en intellectueel eigendom. U moet er niet aan denken dat die informatie weg is. Dat u er niet meer bij kan, omdat het bijvoorbeeld is versleuteld. Informatie is het nieuwe goud. En cybercrime is het grootste digitale risico. Een risico die veel ondernemers onderschatten.

Virus in digitaal systeem

Wat doet u als uw digitale systeem corona krijgt? In hoeverre is quarantaine een oplossing? Niet. Want uw business ligt stil en de gegevens van uw klanten op straat. Een situatie waar u niet aan wil denken, maar die vaker realiteit is dan we wensen. Het is een situatie waar ondernemers voor wegkijken. Het klinkt zo onbekend. Alsof het in de kinderschoenen staat. ‘Mij gebeurt het niet’, is de heersende motivatie.

Ondernemersrisico’s bij cybercrime

Maar wat als het wél gebeurt, welke risico’s loopt u dan? Adviseur Tom Dekker legt het uit. Hij benoemt al snel acht punten:

  1. Privacy aansprakelijkheid door derden, door bijvoorbeeld onrechtmatige openbaring van persoonsgegevens.
  2. Cyber aansprakelijkheid door derden als gevolg van de openbaring van e-mails, intranet, extranet of websites.
  3. Financiële gevolgen van inbreuk op systemen of data.
  4. Bedrijfsschade. Hiermee duidt Tom Dekker op de algehele stilstand van uw bedrijf door een actie van buitenaf. Zoals het versleutelen van de systemen.
  5. Hackerschade.
  6. Cyberafpersing.
  7. Extra belkosten bij een hack van een telefoonsysteem.
  8. Verlies van geld op uw rekening.

Het zijn acht punten waar u als ondernemer behoorlijk wakker van kan liggen, als het u overkomt.

Geautomatiseerde aanvallen op kwetsbaarheden

Een hack door ransomware of een phishing mail, u denkt misschien dat hackers u niet gericht aanvallen. Ze zoeken in principe ook niet bewust naar u. Het zijn geautomatiseerde aanvallen naar kwetsbaarheden op servers en websites. Als uw systeem die kwetsbaarheden heeft, is cybercrime dichterbij dan u aanvankelijk dacht. In het artikel ‘U controleert toch ook niet de brandblussers als uw huis al in de fik staat’, neemt cyber security consultant Roy Sandbergen u mee in de werkelijke wereld van cybercrime. Een wereld die werkelijker is dan velen denken. In het artikel leest u ook dat u gelukkig vooraf veel kan doen om de kans op cybercrime te beperken.

Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De commerciële vastgoedmarkt in 2024: wat kun je verwachten?

De commerciële vastgoedmarkt in 2024: wat kun je verwachten?

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd voor een onderbouwde prognose! Wat zijn de verwachtingen voor de commerciële vastgoedmarkt in 2024? Marc Wolthuis, makelaar commercieel vastgoed en...
Verduurzaming steeds meer op de radar: wat betekent dit voor ondernemers?

Verduurzaming steeds meer op de radar: wat betekent dit voor ondernemers?

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de commerciële vastgoedmarkt. De trend is alleen maar versterkt sinds 1 januari 2023. Vanaf die datum dienen kantoren namelijk minimaal...
Bekijk overzicht