Inboedel in de opslag: hoe zit het met de verzekering

Geschreven door John de Smit op 9 juni 2020

Met een goede inboedelverzekering is het huisraad in uw eigen huis verzekerd. Bij brand, diefstal, wateroverlast of andere calamiteiten is het verlies of de beschadiging van uw persoonlijke en waardevolle bezittingen gedekt. Maar hoe zit het als uw huisraad tijdelijk elders is opgeslagen?

Tijdelijke opslag – ook wel ‘self-storage’ genoemd – lijkt steeds populairder te worden. Het kan een uitkomst zijn bij een verhuizing, als uw nieuwe huis nog niet klaar is. Ook huren mensen een opslagruimte als ze hun spullen in hun eigen huis niet meer kwijt kunnen. In Nederland zijn talrijke opslagbedrijven waar u voor een klein maandbedrag uw bezittingen in een zogeheten ‘unit’ kunt stallen. Dat wil nog niet zeggen dat uw inboedel daarmee net zo goed verzekerd is als thuis. Begin dit jaar brandde een grote opslagruimte af in Zoetermeer. Een deel van de huurders ving echter bot bij hun verzekeraar en zag haar bezittingen in rook opgaan.

De dekking van een inboedelverzekering verschilt per verzekeringsmaatschappij. Bij de meeste verzekeraars is de tijdelijke opslag van spullen op een andere locatie meeverzekerd. Daarbij geldt vaak wel een maximale termijn, van bijvoorbeeld 2 jaar. Ook gelden meestal dezelfde voorwaarden als in uw eigen huis. Zo moet de opslagruimte goed afgesloten zijn en moeten er bij diefstal sporen van een inbraak zijn.

Toch zijn er verzekeraars waarbij de opslag buitenshuis niet is meeverzekerd op de inboedelverzekering. In dat geval kunt u een extra verzekering afsluiten voor de opgeslagen spullen. Dat kan bij de verzekeraar zelf of bij de verhuurder van de opslagruimte, maar pas wel op dat u niet dubbel verzekerd bent. Wilt u weten of uw inboedelverzekering voldoende dekking biedt voor de tijdelijke opslag van uw bezittingen? Bij onze afdeling Verzekeren vertellen we u er graag meer over.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht