Hypotheek na uw pensioen, wat zijn de mogelijkheden?

Geschreven door Thomas Borgart op 11 december 2018

Een hypotheek afsluiten als senior

Makkelijk te doen


Voor het afsluiten van een hypotheek veranderen er een aantal zaken als u pensioengerechtigd bent. Er is veel meer mogelijk dan u wellicht denkt. De beoordeling door banken verloopt alleen anders dan toen u nog werkte.

Dat heeft onder andere te maken met het feit dat u over de eerste twee belastingschijven veel minder belasting betaalt. Maar ook omdat banken uw AOW aangevuld met een pensioen zien als gegarandeerd inkomen voor de rest van uw leven.

Bovendien is het waarschijnlijk dat uw huis overwaarde heeft. Dat kan dienen als garantie. Hoe lager de hypotheek is in verhouding tot de waarde van uw huis, hoe meer rentekorting u krijgt.

Een snelle manier om hier achter te komen is om een online waarderapport aan te vragen. Zo krijgt u direct een indicatie van de geschatte waarde van uw huis.

Voor een nauwkeurige waardebepaling op maat kunt u een afspraak maken met een van onze NVM makelaars. Deze bieden wij vrijblijvend en kosteloos aan. Met een waardebepaling heeft u een veel concreter idee van uw mogelijkheden op de woningmarkt.

U kunt die overwaarde gebruiken om te investeren in een nieuwe woning zodat de maandlasten veel lager uitvallen. Maar u kunt deze ook verzilveren om uw huidige woning aan te passen of als aanvulling op uw oudedagsvoorziening. Kortom, er zijn nogal wat verschillende mogelijkheden.

Een hypotheek na uw pensioen. Wat is er mogelijk?


Goed om te weten

Als u nu al met pensioen bent of binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, er zijn tal van interessante opties om een hypotheek af of over te sluiten.

Indien uw inkomen uit pensioen al voldoende is om de maandlasten van een hypotheek te dragen dan kunt u gewoon een hypotheek krijgen.

Wat er precies mogelijk is ligt helemaal aan uw persoonlijke situatie. Wat is de hoogte van uw pensioen? Heeft u al een koophuis en wat is daar de overwaarde van? Wat is uw leeftijd? Heeft u een partner met een baan of pensioen?

En dan zijn er nog alle belastingtechnische veranderingen die komen kijken als u met pensioen gaat. Het is belangrijk om goed te kijken wat de mogelijkheden zijn en dan pas stappen te ondernemen.

De erkende adviseurs van Kuijs Reinder Kakes adviseren u graag en geheel onafhankelijk. Zij kennen de belastingwetgeving op hun duimpje en kijken welke financiële aanbieder het beste bij u past. Zo bent u verzekerd van een advies op maat

Renteaftrek stopt na 30 jaar. Neem nu maatregelen!


Zo zit het

Na 30 jaar loopt de hypotheekrenteaftrek af. Dat betekent dat de maandelijkse lasten opeens stijgen. Voor de 30-jarige hypotheekrenteaftrek is 2001 de startdatum.

Wanneer u voor die datum een huis kocht kunt u nog tot 2031 profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Voor ieder huizenbezitter geldt dat het maximale percentage voor het aftrekken van de hypotheekrente die kan worden afgetrokken elk jaar met 0,5% daalt.

Dit jaar is het percentage 49,8 %. De regering is voornemens om vanaf 2019 het aftrekpercentage sneller te laten dalen.

Dit wetende is het verstandig om nu met een adviseur van Kuijs Reinder Kakes te praten over de gevolgen voor uw hypotheek en overwaarde.


Contact


Bent u benieuwd naar uw financiële mogelijkheden? Vraag vrijblijvend consultgesprek aan met een van onze adviseurs bij u in de buurt.

Regio Amsterdam: 020 626 5361 / amsterdam@krk.nl

Regio Zaandam: 075 612 6400 / zaandam@krk.nl

Regio Krommenie: 075 642 6010 / krommenie@krk.nl

Regio Alkmaar: 072 555 5550 / alkmaar@krk.nl

Regio Heerhugowaard: 072 555 5500 / heerhugowaard@krk.nlOf gebruik het onderstaande contactformulier:


Thomas Borgart
Neem contact op met Thomas

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

Een verzekering afsluiten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken? Veel ondernemers doen dit omdat ze liever bezig zijn met ondernemen. Begrijpelijk, want er wordt ook veel van hen...
De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

Een verzekering afsluiten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken? Veel ondernemers doen dit omdat ze liever bezig zijn met ondernemen. Begrijpelijk, want er wordt ook veel van hen...
Bekijk overzicht