Hypotheek aanvragen tijdens de coronacrisis: wat zijn de gevolgen?

Hypotheek aanvragen tijdens de coronacrisis: wat zijn de gevolgen?

Geschreven door Martijn van Malsen FFP EHP op 3 juli 2020

Bent u op zoek naar een nieuwe woning? Dan bent u niet de enige, want ondanks de coronacrisis is de huizenjacht nog volop gaande. Veel mensen zijn op zoek naar een nieuwe en betaalbare koopwoning en willen profiteren van de lage hypotheekrente. Tegelijkertijd lijkt het erop dat door corona meer mensen hun huis te koop zetten, blijkt uit berichten van makelaars.

Ook bij de aanvraag van een hypotheek merkt u de impact van de coronacrisis. Dat begint al bij de afspraak met de hypotheekadviseur die u nu misschien liever digitaal doet, tijdens een gesprek via beeldbellen. Groter zijn de gevolgen voor het rondkrijgen van de financiering. Banken en geldverstrekkers zijn voorzichtiger geworden bij het verstrekken van een hypotheek en stellen aanvullende vragen. Voor een hypotheek is niet alleen het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar van belang, maar wordt ook gekeken naar de verwachte inkomsten.

Door de coronacrisis is er veel onzekerheid over de toekomst. Als uw werkgever bijvoorbeeld inkomenssteun heeft aangevraagd, kan dat een reden zijn om de verwachte inkomsten minder rooskleurig in te schatten. Bij zzp’ers is het onzeker of ze de komende tijd voldoende opdrachten binnenhalen. Zelfstandige ondernemers en freelancers moeten daarom aangeven in hoeverre de coronacrisis ze financieel raakt. Banken willen er zeker van zijn dat u ook in de toekomst de hypotheeklasten kunt blijven betalen.

Door het verzamelen van extra informatie hebben hypotheekverstrekkers meer tijd nodig om aanvragen af te handelen. De gemiddelde doorlooptijd van een hypotheekaanvraag is sinds het begin van de coronacrisis bijna verviervoudigd, blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Independer. Voor de corona-uitbraak duurde het gemiddeld twee werkdagen, maar nu hebben hypotheekverstrekkers zeven werkdagen nodig voor het verwerken van een aanvraag.

Het zijn allemaal dingen om rekening mee te houden bij het regelen van een hypotheek. Heeft u vragen over uw financiële situatie en het aanvragen van een hypotheek? Voor deskundig advies kunt u altijd aankloppen bij onze financieel adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Hypotheek aanvragen tijdens de coronacrisis: wat zijn de gevolgen?
Martijn van Malsen FFP EHP
Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie