Hoe cybersecure is uw bedrijf?

Geschreven door Tom Dekker op 4 maart 2022

Voor veel mkb'ers klinkt cybercrime als een ver-van-mijn-bed-show. Een cyberaanval hebben ze tot nu toe niet meegemaakt. En ze menen ook niet snel ten prooi te vallen aan hackers, want die lijken het alleen gemunt te hebben op corporates. Maar is zo'n aanname vandaag de dag nog wel correct? Of loopt u eigenlijk enorm veel risico door u zo kwetsbaar op te stellen?

Hoe groot is de kans dat u wordt getroffen door een cyberaanval?

Als ondernemer wapent u zich zoveel mogelijk tegen schade. U treft bijvoorbeeld voorzorgsmaatregelen tegen brand door voor een brandalarm en blusmiddelen te zorgen. Daarnaast sluit u een goede verzekering af, zodat Stichting Salvage na oproep van de brandweer binnen een uur arriveert om eerste hulp na brand te bieden. Dit soort zaken regelt u omdat u niet wilt dat uw bedrijf stil komt te liggen. Maar wist u dat een cyberaanval uw hele bedrijfsvoering van het ene op het andere moment kan stilleggen — en dat de kans op brand 1 op 80.000 is, terwijl de kans op een cyberaanval 1 op 8 is?

En nu we het over cijfers hebben: 30% van de bedrijven wordt slachtoffer van malware, 17% van ransomware en 10% van phishing. Dat zijn geen verwaarloosbare percentages — zeker in een tijd waarin thuiswerken meer regel dan uitzondering is geworden en hackers actief zoeken naar manieren om de onwetendheid van ondernemers en hun werknemers uit te buiten.

Risico's elimineren: kan dat?

Hebt u al eens nagedacht over hoe cybersecure uw bedrijf is? Als uw medewerkers bijvoorbeeld inloggen vanuit huis of openbare netwerken om te werken met gevoelige bedrijfsinformatie, bent u al ontzettend kwetsbaar. En dat maakt u een aantrekkelijk en makkelijk doelwit voor hackers. Zélfs als u een externe IT-specialist hebt ingeschakeld. Want hoewel deze de risico's kan verkleinen, kan niemand u volledig beschermen tegen een cyberaanval. Hackers ontwikkelen hun kennis namelijk continu.

Vergelijk het met een fiets die u op slot zet. Hoe solide het slot ook is, als een ander langskomt en hier een nóg steviger slot overheen zet, kunt u niet meer fietsen. Dat is in feite wat ransomware doet: uw data vastzetten zodat u er niet meer bij kunt.

En áls uw gegevens eenmaal gegijzeld zijn — of u op een andere manier slachtoffer wordt van een cyberaanval — dan zijn de gevolgen niet te overzien. Tenzij u van tevoren maatregelen hebt getroffen.

Hoe wapent u zich tegen een cyberaanval?

Allereerst kunt u de risico's in kaart brengen middels een scan. Zo ziet u hoe kwetsbaar uw bedrijf is. Vervolgens kunt u gericht actie ondernemen. Wanneer u alles goed heeft ingeregeld, kunt u een cyberverzekering afsluiten. Waarom dit zinvol is?

Mocht uw bedrijf worden getroffen door een cyberaanval, dan krijgt u toegang tot een scala aan specialisten die u op efficiënte wijze kunnen helpen. Nadat u het cyberincident meldt (wat u 24/7 kunt doen), krijgt u een persoonlijke incidentmanager die met u bespreekt welke professionals u nodig hebt. Denk aan IT-experts, forensisch onderzoekers, juridisch adviseurs, communicatie- en pr-specialisten en deskundigen kredietbeheer. Met hun ondersteuning lukt het u veel sneller om de crisis te managen en de situatie weer onder controle te krijgen. Geen overbodige luxe, want bij cyberaanvallen is elke minuut zéér kostbaar!

Wilt u meer weten over cyberverzekeringen? Of brengt u uw risico's graag eens in kaart met een scan? Neem gerust contact met ons op.

Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht