Heb ik een taxatierapport nodig voor een brandverzekering?

Geschreven door Tom Dekker op 1 juli 2020

Onlangs stelde iemand mij de vraag of een taxatierapport nodig is voor het afsluiten van een brandverzekering. Mijn advies: altijd doen. Ik leg u uit waarom.

Achtergrond

Voordat ik uitleg waarom ik uw pand te laten taxeren bij het afsluiten van een brandverzekering, eerst even een beetje verdieping.

Herbouwwaarde

Voor een brandverzekering is de herbouwwaarde van uw bedrijfspand van belang. De herbouwwaarde is het bedrag dat het kost om het bestaande pand na een brand weer op te bouwen. Op de polis van uw brandverzekering wordt de herbouwwaarde dus benoemd.

Onderverzekering

Het grote voordeel van taxeren is dat de herbouwwaarde op papier vast ligt. Zo voorkomt u dat een verzekeraar stelt dat u bent onderverzekerd. Het komt ook voor dat verzekeraars voor het afsluiten van de brandverzekering komen kijken. Zij doen dan een waardebepaling. Ook hiermee voorkomt u dat u bent onderverzekerd. Bij een waardebepaling hoeft u geen taxatiekosten te betalen. Het verschil tussen taxeren en een waardebepaling is de nauwkeurigheid. Bij taxatie wordt elke nietmachine vastgelegd. Met andere woorden: een waardebepaling is een globale inschatting, bij een taxatie hoort een gedetailleerd rapport.

Hoe vaak taxeren?

Voor de brandverzekering is het noodzakelijk om elke 3 jaar uw inventaris te laten taxeren. Voor een pand geldt elke 6 jaar. Mensen denken op dat vlak dat het wel meevalt. Spullen zijn al afgeschreven. Toch ligt het anders. Na een brand kunt door het taxatierapport aantonen wat de werkelijke waarde is. Dus niet de waarde van de afgeschreven meubels.

De zaak op orde

Echte ondernemers, die hun zaken goed op orde hebben, laten dit periodiek controleren. Daar word ik altijd blij van. Zo hebben hun zaak op orde en kunnen daardoor met een gerust hart ondernemen.

Marktwaarde of herbouwwaarde?

Taxeren kent meerdere doelen. In verzekeringsland taxeren mensen voor de herbouwwaarde. Deze taxatie is gebaseerd op de bouwkosten. Voor de woningmarkt, dus voor de financiering gaat taxeren over de economische waarde. Gebaseerd op de marktwaarde dus.

Brandverzekering afsluiten?

Wilt een u brandverzekering afsluiten? Laat vooraf u pand taxeren. Zo staat de juiste herbouwwaarde op uw polis en bent u nooit onderverzekerd.

Heeft u vragen over de brandverzekering, taxaties of andere zakelijke verzekeringsvragen? Ik help u met plezier.

Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht