Een andere woning kopen in Noord-Holland? Zó liggen uw kansen op de huidige woningmarkt

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 17 december 2021

De woningmarkt in Noord-Holland is momenteel hooggespannen. De oorzaak: weinig aanbod en héél veel vraag. Dit spanningsveld levert een grote groep latente verhuizers op: mensen die best eens wat anders willen, maar denken vast te zitten.

Robert de Joode, partner bij Kuijs Reinder Kakes, ziet dit terug in de dagelijkse praktijk: "De redenering klinkt best logisch: als je een nieuwe woning wilt kopen, moet je eerst verkopen. In deze markt rijst dan de vraag welk huis kan ik dan terugkopen en is er uberhaupt wel een huis te koop met mijn budget En daardoor zien veel mensen met een latente verhuiswens van hun plannen af. Maar eigenlijk is dat zonde, want juist in de huidige markt hebben zij zeer interessante mogelijkheden."

Wat zijn uw opties?

Robert merkt dat mensen vaak positief verrast zijn door de mogelijkheden: "Als je een huis in Noord-Holland bezit, kan je dit nu ontzettend goed verkopen. Zodra je dit hebt gedaan, weet je precies wat je budget is. Je kan dan gericht bekijken welke woning je daarvoor kan kopen. En op de markt vallen prijzen regelmatig gunstiger uit dan dat wat er is voorspeld. Dit betekent dat je mogelijkheden hebt om een mooiere, grotere woning te kopen."

Maar hoe zit het met het hiaat tussen verkoop en aankoop? Volgens Robert is het doorgaans prima mogelijk om dit te overbruggen: "Stel, je zet je eengezinswoning te koop. In het huidige klimaat komen daar veel geïnteresseerden op af. Vaak wil een koper de woning zó graag dat deze akkoord gaat met een langere wachttijd. Soms kan je voor elkaar krijgen dat de koper pas na een jaar intrekt in de woning. Dat geeft de verkoper tijd om — met een zeer gericht budget — een nieuwe woning te vinden."

Verhuizen naar uw droomwoning: kan dat ook nog op uw oude dag?

Hebben ouderen óók de mogelijkheid om hun woning op deze manier te verkopen? "Jazeker," zegt Robert. "Zij hebben vaak onterecht het idee dat ze vastzitten, omdat ze een groot deel van de hypotheek al hebben afgelost en veel overwaarde hebben. Maar als 65-plusser kan je vaak gewoon een aanvullende hypotheek krijgen, zodat je een mooi budget hebt om de overstap naar het appartement of de bungalow van je dromen te maken."

Dat de hypotheekrente tegenwoordig zeer laag is, helpt daarbij: "Als je bijvoorbeeld 1 ton leent en de rente voor 20 jaar vastzet, kan je daar slechts minder dan 2% rente over betalen. Dat komt neer op minder dan 170 euro per maand. Zo heb je ook op je oude dag de kans om te verhuizen naar de woning die je altijd hebt gewild!"

Hebt u een verhuiswens, maar weet u niet goed wat uw mogelijkheden zijn? Neem gerust eens contact met ons op om uw opties te bespreken.

Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2024

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2024

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht