Coronatest: verzekerd of niet?

Coronatest: verzekerd of niet?

Geschreven door John de Smit op 2 september 2020

In spotjes van de overheid wordt er flink op gehamerd. Heeft u symptomen die wijzen op het coronavirus? Laat u testen! Liefst zo snel mogelijk, om besmettingen bij anderen te voorkomen. Maar hoe zit het met de coronatest en de verzekering: krijgt u de kosten vergoed?

In principe hoeft u niets te betalen voor een coronatest als u deze laat uitvoeren door de GGD of de huisarts. Deze test valt onder het basispakket van de zorgverzekering en er is ook geen eigen risico verschuldigd. U kunt zelf een afspraak maken, zonder verwijzing van de huisarts. Er moet wel sprake zijn van (milde) klachten, zoals hoesten, keelpijn, koorts of een snotterende neus. Er zijn verzekeraars die geen vergoeding uitkeren als u zich preventief laat testen, zonder klachten. Dan krijgt u alsnog de rekening gepresenteerd van de coronatest.

Bij meer ernstige klachten wordt u mogelijk doorgestuurd naar een ziekenhuis. Als in het ziekenhuis of de poli een coronatest plaatsvindt, wordt deze ook vergoed vanuit uw zorgverzekering. De ziekenhuiszorg gaat echter wél af van uw verplichte eigen risico, dat dit jaar € 385 bedraagt.

Een coronatest kan ook nodig zijn voor een vakantie in het buitenland. Verschillende populaire vakantieoorden, zoals Griekenland, Cyprus, Aruba en Curaçao, verplichten u een coronatest af te nemen kort voordat u op reis gaat. Hiervoor kunt u terecht bij talloze particuliere vaccinatiecentra, die bij een negatief testresultaat een verklaring afgeven. Deze test valt niet onder de zorgverzekering en moet u zelf betalen.

Heeft u meer vragen over de zorgverzekering en de behandelingen die worden vergoed? Neem contact op met KRK Verzekeren. Het kan gunstig zijn om voor volgend jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Daarvoor heeft u tot en met 31 december de tijd.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie