Coronacrisis en de woningmarkt: "Een recessie ligt niet in de lijn der verwachting"

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 14 april 2020

Binnen enkele weken heeft het coronavirus de wereld volledig op zijn kop gezet. Tot begin maart draaide de economie in Nederland geweldig: in januari kreeg deze zelfs een 9 van DNB-president Klaas Knot. En nu stevenen we volgens de deskundigen af op een (mogelijk zeer zware) recessie. Wat betekent dit voor de woningmarkt in Nederland? Robert de Joode, vennoot bij Kuijs Reinder Kakes en voorzitter van Dynamis, deelt zijn visie op basis van 25 jaar ervaring in het vak.

"Minder druk en meer kansen voor mensen met een koopwens"

Wat betreft de vraag zien de zaken er best gunstig uit. "Voordat de coronacrisis uitbrak, was de Nederlandse woningmarkt zwaar overspannen," vertelt Robert. "De vraag was enorm en het aanbod zeer schaars. Dit kwam vooral door het achterblijven van nieuwbouwwoningen." Is dit nu geheel verleden tijd? "Absoluut niet. Het aanbod is nog steeds beperkt. De vraag is weliswaar afgenomen, maar zij bestaat nog wel. Bedenk dat veel mensen nog steeds verzekerd zijn van werk én een koopwens hebben – juist met de lage rente van nu. Dat de 'concurrentie' wegvalt, zorgt voor minder druk en meer kansen."

"Verkopers stellen hun verhuisbeslissing uit"

Aan de aanbodkant zien de zaken er ietwat anders uit: volgens Robert zullen verkopers pas op de plaats maken. "We zien dat veel mensen hun verhuiswensen uitstellen, tenzij de nood heel hoog is. Degenen die hun woning te koop aanbieden, hebben al een andere woning gekocht of kunnen om andere redenen niet wachten met verkopen."

Robert vertelt dat dit twee consequenties heeft: "Het aanbod zal niet oplopen, omdat veel verkopers blijven wachten totdat andere tijden aanbreken. Daarnaast zien we dat de verkoop van woningen in het doorstroomsegment stagneert. Daarbij gaat het om twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen en grote appartementen.

"Met nieuwbouwplannen en verhuizen moeten we blijven doorgaan"

Komt de woningmarkt nu in een recessie? Robert verwacht van niet: "De rente is nog steeds laag, evenals het aanbod. En na de coronacrisis zal de vraag grotendeels terugkomen. Vooral mensen die echt moeten verhuizen, zullen zich snel weer op de markt begeven. Het effect daarvan is dat de markt van onderaf weer in beweging wordt gebracht."

Wat wel zou kunnen, is dat het aantal transacties in het doorstroomsegment minder zal zijn. De economische toestand speelt hier namelijk een belangrijke rol. "Het is dan ook cruciaal dat we nieuwbouwplannen en locaties voor nieuwbouw blijven creëren," zegt Robert. "Sterker nog, we moeten de nieuwbouw stimuleren door de stapeling van eisen te verminderen en extra locaties aan te wijzen. Oók in het buitengebied." Robert benadrukt hoe belangrijk dit laatste is: "Binnenstedelijke locaties worden straks nog beperkter beschikbaar. Bedrijven verhuizen namelijk niet, mede doordat de grondwaarde te laag is."

Ten slotte heeft Robert een dringend advies voor mensen met een verhuisbehoefte: "Als je de mogelijkheid hebt, zou ik zeggen: stel je verhuizing niet uit. Juist nu zijn er prima verhuiskansen!"

Coronacrisis en de woningmarkt:
Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Moet ik weer in de rij voor een bezichtiging?

Moet ik weer in de rij voor een bezichtiging?

Bezichtigingsblokken die in no-time vol zijn, weinig woningaanbod en flink moeten overbieden. Het klinkt als de situatie die we kennen uit 2021 en 2022, de periode net na corona. Niets...
De begroting: welke kosten komen kijken bij een woningaankoop?

De begroting: welke kosten komen kijken bij een woningaankoop?

Wie een huis gaat kopen, krijgt met verschillende soorten kosten te maken. Van de makelaar en de notaris tot de hypotheek en alle benodigde verzekeringen: er zijn diverse posten waarmee...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie