Betalen om te sparen of hypotheek aflossen?

Geschreven door Martijn van Malsen FFP EHP op 26 april 2021

In roerige tijden is het fijn om een buffer achter de hand te hebben. Zeker tijdens de coronacrisis doen veel mensen een beroep op hun spaarpot, maar ook voor andere momenten kan de spaarrekening van belang zijn. U kunt werkloos raken, scheiden, of misschien wilt u wel wat vermogen achter de hand houden om een huis te kopen.

Sparen wordt echter steeds minder aantrekkelijk. De spaarrente is heel erg laag, waardoor de gewone spaarrekening eigenlijk geen rendement meer oplevert. De rente is soms niet meer dan 0,01 procent. Bovendien rekenen vrijwel alle banken inmiddels een negatieve spaarrente vanaf een bepaald bedrag. Dan krijgt u geen rente, maar moet u juist betalen om die spaarpot te vullen. Dat komt omdat banken zelf ook moeten betalen voor het geld dat ze stallen bij de Europese Centrale Bank. Die negatieve rente rekenen ze door aan hun spaarders.

Het bedrag waarover banken een negatieve spaarrente berekenen, wordt steeds lager. Vanaf 1 juli verlagen veel banken de drempel voor een negatieve rente naar € 100.000. Daaronder bevinden zich grote banken als ING, SNS en Regiobank. Dat betekent dat u moet betalen zodra het spaarsaldo boven de € 100.000 uitkomt. Momenteel ligt de drempel bij de meeste banken op € 250.000 of € 500.000.

De negatieve rente bedraagt gewoonlijk -0,5 procent. Als u bijvoorbeeld € 120.000 op uw spaarrekening heeft staan, betaalt u jaarlijks een vergoeding aan de bank van € 100. Het zijn dus vooral vermogende spaarders die hiermee te maken krijgen. Kleine spaarders lijken vooralsnog uitgezonderd van het betalen van een negatieve spaarrente.

Betalen om te sparen of hypotheek aflossen?
Martijn van Malsen FFP EHP
Neem contact op met Martijn

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Op woensdag 5 juli 2023 raasde de zwaarste zomerstorm ooit door ons land. Tijdens de zeer zware windstoten vielen bomen om, werden snelwegen afgesloten, vielen er dakpannen van de daken...
Starten met beleggen: 5-stappen om slim te investeren in de toekomst

Starten met beleggen: 5-stappen om slim te investeren in de toekomst

Sparen: wie wil dat niet? Vroeger openden mensen simpelweg een spaarrekening om de rente te zien binnenstromen. Maar tegenwoordig valt die rente nogal tegen. Beleggen kan een goed alternatief...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie