Betalen om te sparen of hypotheek aflossen?

Betalen om te sparen of hypotheek aflossen?

Geschreven door Martijn van Malsen FFP EHP op 26 april 2021

In roerige tijden is het fijn om een buffer achter de hand te hebben. Zeker tijdens de coronacrisis doen veel mensen een beroep op hun spaarpot, maar ook voor andere momenten kan de spaarrekening van belang zijn. U kunt werkloos raken, scheiden, of misschien wilt u wel wat vermogen achter de hand houden om een huis te kopen.

Sparen wordt echter steeds minder aantrekkelijk. De spaarrente is heel erg laag, waardoor de gewone spaarrekening eigenlijk geen rendement meer oplevert. De rente is soms niet meer dan 0,01 procent. Bovendien rekenen vrijwel alle banken inmiddels een negatieve spaarrente vanaf een bepaald bedrag. Dan krijgt u geen rente, maar moet u juist betalen om die spaarpot te vullen. Dat komt omdat banken zelf ook moeten betalen voor het geld dat ze stallen bij de Europese Centrale Bank. Die negatieve rente rekenen ze door aan hun spaarders.

Het bedrag waarover banken een negatieve spaarrente berekenen, wordt steeds lager. Vanaf 1 juli verlagen veel banken de drempel voor een negatieve rente naar € 100.000. Daaronder bevinden zich grote banken als ING, SNS en Regiobank. Dat betekent dat u moet betalen zodra het spaarsaldo boven de € 100.000 uitkomt. Momenteel ligt de drempel bij de meeste banken op € 250.000 of € 500.000.

De negatieve rente bedraagt gewoonlijk -0,5 procent. Als u bijvoorbeeld € 120.000 op uw spaarrekening heeft staan, betaalt u jaarlijks een vergoeding aan de bank van € 100. Het zijn dus vooral vermogende spaarders die hiermee te maken krijgen. Kleine spaarders lijken vooralsnog uitgezonderd van het betalen van een negatieve spaarrente.

Meer weten over dit onderwerp?

Betalen om te sparen of hypotheek aflossen?
Martijn van Malsen FFP EHP
Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie