8 tips om diefstal door medewerkers te voorkomen

Geschreven door Tom Dekker op 20 september 2019

Voor de meeste bedrijven is het personeel de steun en toeverlaat. Medewerkers zijn hard nodig om de onderneming draaiende te houden. Helaas zijn niet alle werknemers even betrouwbaar. Diefstal door het eigen personeel komt regelmatig voor. Naar schatting wordt er elk jaar voor € 3 miljard aan goederen ontvreemd. Dan kan om van alles gaan, van kleine kantoorartikelen tot grote bouwmaterialen. Al die interne criminaliteit gaat ten koste van de bedrijfswinst.

Als ondernemer kunt er heel wat aan doen om ‘het stelen van de baas’ tot een minimum te beperken. Kuijs Reinder Kakes geeft u hier 8 tips om diefstal door medewerkers te voorkomen:

  • Gezonde bedrijfscultuur: als er een prettige sfeer heerst op de werkvloer, zullen medewerkers het niet zo snel in hun hoofd halen om er met de spullen van de baas vandoor te gaan. Wees betrokken en spreek uw waardering uit als werknemers hun werk goed doen.
  • Hou het overzicht: als u de medewerkers kent en weet waar ze werken, heeft u sneller door als er iets niet pluis is. Een anonieme medewerker die stil in een hoekje zit, kan veel sneller toeslaan.
  • Stel huisregels op: door het opstellen van heldere regels en procedures weet uw personeel wat wel en niet kan. Hierin neemt u op dat diefstal expliciet verboden is. U laat de huisregels door uw medewerkers ondertekenen.
  • Screen uw personeel: weet wie u in huis haalt en doe onderzoek naar de achtergrond van nieuwe medewerkers. U kunt bijvoorbeeld referenties checken en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen, waaruit blijkt dat iemand geen strafbaar verleden heeft.
  • Hang camera’s op: met deze maatregel houdt u uw personeel letterlijk in de gaten. Hang de camera’s op in een risicovolle omgeving, zoals het magazijn, de voorraadkast of bij de kluis.
  • Slimme software: installeer slimme software die een waarschuwing afgeeft bij een tekort in de kas of een voorraadverschil. U kunt ook de print- en downloadactiviteiten bijhouden van uw medewerkers.
  • Geef het goede voorbeeld: zorg ervoor dat u zelf altijd integer te werk gaat en geef het goede voorbeeld. Neem als werkgever bijvoorbeeld niet allemaal pakken koffie mee voor thuis.
  • Persoonlijke situatie werknemers: wees alert op de persoonlijke situatie van werknemers. Iemand met grote financiële problemen kan eerder geneigd zijn tot diefstal op de werkplek. Zorg voor een cultuur waarin problemen thuis bespreekbaar kunnen worden gemaakt.
8 tips om diefstal door medewerkers te voorkomen
Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Tijd voor een huisvestingsverandering? De tweedehands kantorenmarkt is losgebarsten!

Tijd voor een huisvestingsverandering? De tweedehands kantorenmarkt is losgebarsten!

Er zijn best wat partijen die op zoek zijn naar een nieuw onderkomen. Dat doen zij in een tijd waarin de bezettingsgraad van kantoren lager is. Terwijl het aanbod op openbare...
KRK's taxatieteam heeft aantekening Groot Zakelijk Vastgoed. Wat betekent dit voor jou?

KRK's taxatieteam heeft aantekening Groot Zakelijk Vastgoed. Wat betekent dit voor jou?

De afgelopen jaren is het goed en uitgebreid taxeren van commercieel vastgoed in belang toegenomen: natuurlijk voor opdrachtgevers zelf en zeker ook voor banken. En in een veranderende...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie