5 aandachtspunten tijdens het bezoeken van een open huis
Loopt u tegenwoordig veel open huizen af op jacht naar de perfecte woning? Dan merkt u wellicht dat het 'perfecte plaatje' lastig te vinden is! Zo heeft het ene huis uw droomtuin maar een keuken die eruit ziet alsof zijn laatste uur geslagen heeft en is dit bij het andere huis precies andersom. Langzaam komt u erachter dat u budget-technisch gezien op sommige punten moet inleveren. Hieronder volgen 5 vragen die handig zijn om uzelf te stellen tijdens het bezoeken van een open huis.
Hoe oud is het dak?
Hoewel u geneigd bent te kijken naar de keuken of badkamer, kun u u beter druk maken om het dak. Als het klam in huis voelt of als er vocht en/of schimmelplekken zichtbaar zijn moeten er wel een paar alarmbelletjes gaan rinkelen. Het vervangen van een dak kan aardig hoog in de kosten lopen. Daar had u een mooie keuken voor kunnen laten plaatsen!
Zijn er problemen met de fundering?
Het fundament van het huis! Een goede fundering voorkomt het verzakken van uw huis. Het is u wellicht bekend dat het geen eenvoudige klus is dit te repareren al dan niet te vervangen. Het is dus noodzakelijk hier op te letten. Meestal herkent u funderingsproblemen aan scheuren in plafonds of muren, een schuin aflopende vloer of slecht sluitende ramen en deuren.
Wat is de status van de riolering?
Sommige mensen denken dat de gemeente de verantwoordelijkheid draagt over de riolering. Dit is helaas niet waar. Als de verstopping in uw eigen rioolgedeelte zit kun je dit met behulp van een expert oplossen en zijn de kosten voor uzelf. U kunt een kapotte riolering in ieder geval herkennen aan verstoppingen, rioolstank en water in de kruipruimte of kelder.
Hoe oud is het elektriciteitssysteem?
Als u overweegt om een ouder huis te kopen vergeet dan niet om even naar de bedrading van het elektriciteitssysteem te kijken. Oude systemen zijn misschien nog wel functioneel maar niet altijd even veilig en lastig te isoleren en te verzekeren. Handig om te weten is dat u bijvoorbeeld aan de kleuren van de bedrading kunt zien of het om een ouder of nieuwer systeem gaat. In oudere woningen kunt u de kleuren groen, rood, grijs en zwart nog tegenkomen. Tegenwoordig hebben de draden de kleuren geel/groen, bruin, blauw en zwart.
Hoe oud zijn de ramen?
Hoewel de ramen er nog prima uit kunnen zien, kan het zijn dat ze niet goed luchtdicht zijn en dit kan pijn doen wanneer de energierekening op de mat valt. Overweeg goed wat de kosten zijn voor het vervangen van oude ramen wanneer u een bod wilt doen. Het vervangen van ramen kan duur zijn, maar op de lange termijn heeft u hier alleen maar profijt van.
Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar zeker bij oudere woningen wel verstandig. Onze adviseurs staan altijd voor u klaar. Voor een vrijblijvend gesprek kunt u bellen met 075-6353591.