Woningmarktcijfers Q1 2022: wat is er veranderd en welke gevolgen heeft dit voor u?
Geschreven door ing. Sander Siegersma op 3 mei 2022De woningmarktcijfers van Q1 zijn binnen en daarom is het tijd voor een evaluatie! In dit artikel delen Robert de Joode en Sander Siegersma, beiden partners bij KRK, hun visie en interpretatie. Nuttig, want er is een duidelijke verandering zichtbaar — en deze wordt naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door diverse facetten die momenteel de markt beïnvloeden.
Meer aanbod, minder verkoop
In de eerste drie maanden van 2022 zijn er in Amsterdam 931 woningen minder verkocht dan in het eerste kwartaal van 2021. Bovendien stonden er op 1 april van dit jaar 615 woningen méér te koop dan op 1 januari 2022. Waarom is het aanbod substantieel toegenomen en de verkoop aanzienlijk gedaald? "De oorlog in Oekraïne heeft veel consequenties," zegt Sander. "De inflatie is in een stroomversnelling geraakt en de hypotheekrentes zijn gestegen. Daardoor is het economische toekomstperspectief van de consument veranderd. Deze kijkt nu waarschijnlijk de kat uit de boom."
Robert ziet in de Zaanstreek, Alkmaar en Heerhugowaard voor het eerst in jaren een kleine prijsdaling, maar geeft aan dat de prijzen van Q1 hier nog steeds 15-20% zijn gestegen. "Het is te kort door de bocht om van een dalende prijstrend te spreken," zegt hij. Maar hij sluit zich aan bij de waarneming van Sander omtrent de onzekerheid in de markt: "De rente is opgelopen naar 2,5%, waardoor mensen minder kunnen financieren. Bovendien maken de hoge gasprijzen de kosten van een woning veel duurder."
Meer rust in het verschiet, maar nieuwbouw stagneert
De vraag is hoe de onzekere factoren de markt op de lange termijn zullen beïnvloeden. "Wij denken dat de woningmarkt wel tot rust zal komen," zegt Robert. "Door de hoge rente kunnen mensen minder lenen, waardoor de prijzen minder hard zullen stijgen. Maar ik verwacht niet dat de markt naar een daling toe beweegt. De vraag is nog steeds groot en het aanbod blijft schaars, zeker omdat er best wat problemen zijn in de nieuwbouw: de verkoop komt niet op gang omdat stikstof wederom ter sprake komt en de bouwprijzen hoog zijn. Daardoor verruimt het aanbod niet."
Ook Sander geeft aan dat nieuwbouwprojecten op de plank dreigen te belanden: "Door de inflatie wordt bouwen zéér prijzig. Wij verwachten dat de druk op de bestaande bouw daardoor zal toenemen. Dat is jammer, want juist in deze markt kunnen we een nieuwbouwaanbod goed gebruiken."
Wat betekenen de cijfers voor verkopers en kopers?
Sander en Robert zijn het erover eens dat er nog steeds een prima klimaat bestaat voor het verkopen van een woning.
Onder kopers nemen zij wel veranderend gedrag waar. Robert: "Onder invloed van de oplopende rente voelen sommigen meer urgentie om te kopen. Anderen maken juist pas op de plaats omdat ze worden geconfronteerd met hogere kosten, bijvoorbeeld voor het oversluiten van een energiecontract."
Volgens Sander kunnen kopers slim inspelen op deze verandering: "Omdat het aanbod wat ruimer is, hebben zij momenteel meer kansen.
Hoe zit het met investeren in vastgoed?
Ook binnen de zakelijke markt speelt de oplopende rente een rol. "Banken zijn terughoudender in geldverstrekking," vertelt Robert. "Tegelijkertijd zijn er echter beleggers en bloeiende bedrijven die graag in vastgoed investeren."
Dat heeft soms de nodige gevolgen op het niveau van wet- en regelgeving. "In Amsterdam is nu de opkoopregeling van kracht," zegt Sander. "Dit betekent dat een particulier een appartement niet zomaar meer mag verhuren. Wie een bestaand huis koopt met een onderliggende WOZ-waarden tot 512.000 euro, moet daar zelf in wonen óf het aan zijn of haar kinderen verhuren." Het gevolg? "Er valt een stuk vraag weg, waardoor de particuliere huizenkoper meer keuze heeft!"