Welke verzekeringen heeft u nodig als zzp'er?

Geschreven door Tirza Elswijk op 8 oktober 2021

Als zzp'er heeft u veel vrijheden: u kunt uw bedrijf opzetten en runnen zoals u dat wilt. Maar er kleven ook risico's aan het zelfstandig ondernemerschap. Om deze af te dekken, kunt u verzekeringen afsluiten. Er zijn echter zóveel verzekeringsproducten beschikbaar dat u al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Wat hebt u nu echt nodig?

In dit artikel zetten we de belangrijkste verzekeringen voor zzp'ers op een rij!

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Het aansprakelijkheidsrisico staat voor zzp'ers voorop. Want als er iets gebeurt waardoor een derde letsel oploopt, voorkomt een verzekering tegen letselschade dat u in de problemen komt. De aard van uw vak bepaalt de hoogte van de premie. Een timmerman die brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoert, zal bijvoorbeeld meer moeten betalen dan een consultant die bij de klant thuis werkzaamheden uitvoert. Maar ook voor laatstgenoemde is de AVB belangrijk. Een klant kan immers zomaar over een draadje struikelen!

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Wat gebeurt er als u ziek wordt of een ongeluk krijgt? Het kan voorkomen dat u even uit de roulatie bent. Als zzp'er krijgt u dan geen inkomsten. Sluit u een AOV af, dan ontvangt u in zulke gevallen vaak 80% van uw inkomen. Hoeveel premie u precies betaalt, hangt wederom af van uw beroep — hoe risicovoller uw vak, hoe hoger de maandelijkse bijdrage. Hoewel de AOV prijzig kan zijn, is dit een onmisbare verzekering voor iedere zzp'er. Want het verloop van uw welzijn kunt u nooit helemaal voorspellen.

3. Inventaris- en goederenverzekering

Van kleding tot tandartsstoelen: zzp'ers kunnen uiteenlopende goederen cq inventaris in de zaak hebben (staan). Zijn deze nodig voor de uitoefening van uw beroep, dan is het raadzaam om ze te verzekeren tegen zaken als diefstal, brand en waterschade. Dat doet u met de inventaris- en goederenverzekering.

4. Bedrijfsschadeverzekering

Bent u in het uitoefenen afhankelijk van uw locatie, bijvoorbeeld omdat u een kledingzaak hebt? Dan is het verstandig om een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten. Deze dekt uw inkomsten en lasten indien uw bedrijf stil komt te liggen door brand en u tijd nodig hebt om een andere locatie te vinden.

5. Opstalverzekering

Bent u de eigenaar van uw bedrijfspand? Dan moet u dit verzekeren. Daarbij moet de herbouwwaarde bekend zijn, omdat het pand voor dit bedrag na een brand weer moet worden herbouwd.Het advies is om deze herbouwwaarde te laten vaststellen door een taxateur. Dit geeft garantie tegen onderverzekering. Let op: deze verzekering is alleen nodig wanneer u het pand bezit. Huurders hoeven geen opstalverzekering af te sluiten.

6. Autoverzekering

Hebt u uw auto op naam van de zaak aangemeld bij de RDW? Dan dient u het voertuig ook vanuit uw bedrijf te verzekeren. Het zakelijke tarief ligt over het algemeen hoger, maar bedenk dat de cataloguswaarde exclusief btw wordt genomen.

Tirza Elswijk
Neem contact op met Tirza

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht