Wat betekenen de woningmarktcijfers van Q1 2021 voor kopers en verkopers in Heerhugowaard?

Het eerste kwartaal van 2021 zit erop en de woningmarktcijfers zijn binnen. Maar wat betekenen deze nu precies voor kopers en verkopers in Heerhugowaard? Sander Jak-van Rhee, registermakelaar en taxateur bij Kuijs Reinder Kakes, legt het uit.

Krappe woningmarkt is moeilijk te navigeren zonder kennis

De voornaamste conclusie die we kunnen trekken, is dat de woningmarkt zéér krap is. "Het aantal afgegeven bouwvergunningen is in de afgelopen periode naar een dieptepunt gedaald," zegt Sander. "Daardoor komen er waarschijnlijk minder nieuwbouwwoningen beschikbaar, waardoor de druk op bestaande woningen hoger wordt. Dit maakt dat de woningmarkt nog moeilijker te navigeren is. Als je in dit klimaat een huis probeert te kopen of verkopen zonder de nodige kennis, maak je heel weinig kans."

Kopers: goede voorbereiding en aanvullende voorwaarden vereist

In het afgelopen kwartaal zagen kopers het aanbod verder slinken en de woningprijs explosief stijgen. Een veelvoorkomende misvatting is dat alleen het hoogste bod nog telt. Sander: "Juist nu worden de aanvullende financiële voorwaarden steeds belangrijker. Je kan veel doen om jezelf aantrekkelijk te maken als koper. Maar daarvoor is wel expertise nodig."

Wat een aankoopmakelaar kan doen voor een starter of doorstromer? "Alles staat of valt bij een goede voorbereiding," vertelt Sander. "Tegenwoordig kan je liever niet de woningmarkt opgaan zonder financieel gedegen advies te hebben ingewonnen. Wij voeren altijd overleg met een hypotheekadviseur voor onze klanten. Deze kan bijvoorbeeld aangeven dat je niet de standaard zes weken moet aanhouden, maar dat het gunstiger is om uit te gaan van drie weken. Ook bekijkt een hypotheekadviseur hoe je eigen vermogen kan inzetten om jezelf beter in de markt te zetten als koper."

Sinds kort kunnen hypotheekadviseurs ook een positieve hypotheekverklaring opmaken voor klanten van KRK: "Dat is een aanvullend middel waarmee je je financiële zekerheid aantoont en betrouwbaar overkomt."

Dat de aanpak werkt, merkt Sander aan de reacties van het rap stijgende aantal klanten van KRK: "Wanneer ze bij ons aankloppen na een reeks mislukte kooppogingen, hebben ze de hoop vaak al bijna opgegeven. Keer op keer verbazen klanten zich erover hoe snel het lukt om een woning te kopen met onze begeleiding. Wij houden de lijnen kort en regelen alles onder één dak: van financieel advies tot aankoop. Daardoor boeken onze klanten veel sneller resultaat. En naar eigen zeggen halen ze de investering er dubbel en dwars uit."

Verkopers: resultaat door scherpe selectie en goede informatieverschaffing

Gezien de krapte op de woningmarkt doen ook verkopers er goed aan om een expert in de arm te nemen. Sander: "Er komen steeds meer mensen op één woning af, waardoor flink overbieden ook in Heerhugowaard normaal aan het worden is. Wat dat betreft gaat Heerhugowaard de grote stad achterna. Voor verkopers is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Een ervaren makelaar kan hen helpen bij filteren van reacties en het maken van de juiste keuze.”

KRK doet dat op een strategische manier: “Door alle partijen van tevoren goed te informeren, behaal je achteraf het beste resultaat. Bij KRK treffen we de voorbereidingen voor de verkoop op geheel eigen wijze. Uit de cijfers van de NVM blijkt dat onze aanpak succesvol is voor onze klanten: al geruime tijd behalen wij gemiddeld de hoogste verkoopprijzen van alle NVM-makelaars in Heerhugowaard!"

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Want wie wil er nou...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht