Verduurzaming van je bestaande of nieuwe woning: wat zijn de mogelijkheden?

Geschreven door Sander Korsen op 17 december 2021

Verduurzamen: iedereen is er tegenwoordig mee bezig. Het kabinet past zijn beleid erop aan en consumenten zoeken volop naar mogelijkheden om duurzamer te leven. Een aantrekkelijke optie is het verduurzamen van je bestaande of nieuwe woning. Maar rondom het onderwerp bestaat veel onduidelijkheid. Welke opties heb je nu eigenlijk? En wat is de beste aanpak? Sander Korsen, officieel erkend financieel adviseur bij Kuijs Reinder Kakes, heeft 20 jaar praktijkervaring en een voorliefde voor verduurzaming. In dit artikel legt hij uit wat je als (toekomstige) woningeigenaar kan doen aan verduurzaming.

Waarom verduurzamen?

Voordelen en obstakels Je woning verduurzamen is een veelomvattende klus. Waarom zou je hieraan beginnen? “Het is een win-winsituatie,” zegt Sander. “Je bent milieuvriendelijk bezig én je haalt er zelf veel voordeel uit. Je creëert lagere maandlasten, meer wooncomfort en — uiteindelijk — een betere verkoopprijs. Energielabel A is tegenwoordig namelijk een stuk aantrekkelijker dan energielabel G.” Toch vinden veel mensen het lastig om concrete stappen richting verduurzaming te nemen. Volgens Sander zien zij vaak door de bomen het bos niet meer: “Op het internet is zóveel informatie te vinden dat de consument de weg kwijtraakt. Als je online op zoek gaat naar advies, kom je op honderden websites uit die allemaal een deel van de markt proberen te bemachtigen.”

Het resultaat? “Veel mensen schuiven het plan op de lange baan. Kopers focussen zich eerst op de financiering en intrek. ‘Die duurzaamheidsplannen komen wel wanneer we er wonen,’ zeggen ze.” Een gemiste kans, want wie zich er nú mee bezighoudt, kan daar later veel profijt van hebben. Sander: “Het gaat om kosten en opbrengsten. Een deskundige hypotheekadviseur onderzoekt de kansen en draagt oplossingen aan die op afzienbare termijn rendement kunnen opleveren.”

Oost west, (duurzaam) thuis best: je huidige woning verduurzamen

Wil je je bestaande woning verduurzamen, bijvoorbeeld door je energielabel te verbeteren? Dan kan je je plannen vaak op een slimme manier financieren, mede door het feit dat de overwaarde in de afgelopen tijd is gestegen. Sander illustreert dit met een voorbeeld: “Stel, je heb je woning ooit gekocht voor 1 ton. Dit bedrag heb je destijds tegen een hoge rente bij de bank gefinancierd. Nu, 10 jaar later, is het huis 3 ton waard. In veel gevallen is het mogelijk om je maandlasten te verlagen door de huidige hypotheek over te sluiten. Dit betekent dat je in je huidige woning blijft wonen, maar de rente verlaagt (bij dezelfde of bij een andere geldverstrekker). Het gevolg is dat je maandelijks geld overhoudt. Daarmee kán je je hypotheek sneller terugbetalen. Maar je kan er ook voor kiezen om het te gebruiken voor het verduurzamen van je woning. Sommige mensen leggen wat spaargeld bij, maar in het huidige klimaat is het ook heel aantrekkelijk om hiervoor wat geld te lenen. Op dit moment is dat namelijk extreem goedkoop, waardoor het je meer rendement kan opleveren.”



Nieuwe woning, duurzaam begin: adviezen voor kopers

Kopers die een nieuwe woning willen verduurzamen, kunnen subsidies aanvragen. Sander plaatst hier echter een kanttekening bij: “Je moet je altijd afvragen hoe lang een subsidie beschikbaar blijft. Vaak zie je dat de overheid deze vorm van financiering na verloop van tijd stopt. Wanneer het potje leeg is, kunnen er plotseling nieuwe maatregelen komen.” Daarom adviseert Sander om ook naar andere mogelijkheden te kijken. “Een goedkope oplossing is vaak om de verduurzamingsplannen (gedeeltelijk) in je hypotheek te verwerken.”

Kan iedereen dit doen? “Er zijn enkele voorwaarden,” vertelt Sander. “Er wordt getoetst op je inkomen en situatie. Je bruto jaarinkomen dient minimaal 33.000 euro te zijn. Is dit het geval, dan heb je diverse mogelijkheden. Als je je woning wilt verduurzamen, kan je bijvoorbeeld 9.000 euro extra lenen zonder dat daar een inkomenseis aan verbonden is. Afhankelijk van het energielabel dat je wilt, kan je bovendien een aanvullend bedrag van maximaal 25.000 euro lenen. Koop je een energieneutrale woning, dan kan je dus een hoger bedrag lenen. En over het bedrag dat je voor verduurzaming leent, kan je vaak rentekorting krijgen.”

Sander benadrukt dat je het geld wel écht voor verduurzaming moet gebruiken: “Banken zijn daar heel alert op. Maar je hebt ook bewegingsruimte. Zo mag je een zogenaamd energiebespaarbudget hebben. Dit betekent dat je alvast een lening aanvraagt voor verduurzaming, maar dat je nog niet precies hoeft aan te geven hoe je het bedrag gaat besteden. Dat kan je op een later moment doen, zolang je het maar wel uitgeeft aan het verduurzamen van je woning.”

Tijd voor een duurzame stap?

Heb je eenmaal besloten om je woning te verduurzamen, dan treden er nieuwe vragen op. Hoe zit het bijvoorbeeld met glas-, dak- en vloerisolatie? En wat doe je met zonnepanelen en warmtepompen? In dit soort zaken moet je investeren. Als je wilt dat je investering loont, is het handig om advies in te winnen. Wil je je financiële situatie opnieuw doorlichten en je woning verduurzamen? Neem gerust eens contact op me

Sander Korsen
Neem contact op met Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Jongeren nemen de overhand op de woningmarkt

Jongeren nemen de overhand op de woningmarkt

De woningmarkt is volop in beweging en uit de nieuwste cijfers blijkt dat jongeren tot 35 jaar steeds actiever worden. Volgens gegevens van het Kadaster is het aantal kooptransacties in...
Coalitieplannen voor de woningmarkt: hoe kijkt KRK ernaar?

Coalitieplannen voor de woningmarkt: hoe kijkt KRK ernaar?

Half mei zijn de belangrijkste plannen en voornemens van de nieuwe coalitie gepubliceerd. Inmiddels wordt steeds meer duidelijk over de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. KRK is...
Bekijk overzicht