Uw nieuwbouwhuis inrichten in 5 stappen

Het kopen van een nieuwbouwhuis kent een hoop geregel. Maar als u bij de notaris bent geweest en de administratieve handelingen definitief vastgelegd zijn wordt het tijd om na te denken over leuke dingen. De inrichting van uw gloednieuwe woning bijvoorbeeld! Maar waar moet u beginnen? Het bedenken van een passende inrichting vanaf een tekening kan moeilijk zijn. Makelaar Sander geeft u vijf tips om u te helpen en om het inrichten nóg leuker te maken.

Stap 1: De indeling

Het inrichten van een nieuwbouwhuis is een hele klus. Elke ruimte moet vanaf de basis ingericht worden. Bedenk daarom eerst welke functies u wilt laten terugkomen in het huis: een ruime woonkeuken, een afgesloten ruimte om te kunnen werken, een inloopkast. Zet al uw wensen eens op een rijtje. Daarna bepaalt u welke ruimte in huis het meest geschikt is voor een bepaalde functie. Houdt hierbij rekening met bijvoorbeeld daglicht.

Wanneer u weet wat er terug moet komen in het huis, kunt u aan de slag met een plattegrond. Dit kan op papier. Knip bijvoorbeeld meubels uit en verplaats deze door de ruimte tot ze hun ideale plek hebben gevonden. Digitaal kan natuurlijk ook, hier is bijvoorbeeld Floorplanner een handig hulpmiddel bij. Daarnaast zijn er ook verschillende binnenhuisarchitecten of interieurstylistes die u hier heel goed bij kunnen helpen, wie weet komen zij met verrassende ideeën!

Stap 2: Een moodboard

U weet nu wat er in iedere kamer gaat komen en kunt zich oriënteren op de inrichting van de ruimtes. Er is zoveel te kiezen dat we ons voor kunnen stellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Het maken van een moodboard is daarom een handige stap. Verzamel een stapel woontijdschriften en knip daar alle meubels, kleuren en vormen uit die u aanspreken. Denk bijvoorbeeld ook een staaltjes verfkleuren, behang of stof. Plak dit op een groot vel en hang dit in uw huis, zodat u er steeds een blik op kunt werpen.

Is knippen en plakken niet uw ding? Dan is Pinterest een goede manier om een online moodboard te maken. Dit staat vol met inspirerende beelden, er zit vast iets tussen dat u aanspreekt.

Stap 3: Het lichtplan

Naast kleuren en materialen, beïnvloedt verlichting een groot deel van de sfeer in huis. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Verlichting is immers niet iets wat u makkelijk verandert als het eenmaal is aangesloten. Omdat u eerder de indeling heeft bedacht, kunt u aan de hand daarvan bepalen waar u lampen nodig heeft. Wilt u een hanglamp in de zithoek of liever een aantal staande lampen? Is sfeerverlichting in de keuken voldoende of heeft u liever ook een fellere lamp? Ga zo alle ruimtes na en houd hierbij ook rekening met stopcontacten en elektrapunten.

Stap 4: De basis

Aan de hand van uw moodboard kunt u bepalen welke kleuren en materialen u graag terug wil zien in het nieuwe huis. Een kleurtje op de muur is natuurlijk makkelijk aan te passen, maar met een vloer is dat lastiger. Vergelijk daarom de verschillende opties goed. Een houten vloer of is PVC handiger in verband met de vloerverwarming, tegels of laminaat of juist een strakke gietvloer? Er is van alles mogelijk! Ga naar verschillende vloerenzaken om u goed voor te laten lichten. Zo kijkt u niet alleen naar wat u mooi vindt, maar krijgt u ook advies over praktische zaken zoals een goede ondervloer (belangrijk bij een appartement).

Stap 5: De inrichting

Voor veel mensen komt nu het leukste gedeelte: de inrichting. Wilt u alles nieuw of neemt u meubels mee uit uw huidige huis? Bedenk eerst of hetgeen u nu heeft past in het nieuwe huis. Ga daarna pas op zoek naar nieuwe meubels. Door eerst met de grote meubels te beginnen, krijgt u niet alleen beter zicht op de ruimte in huis maar kunt u ook de uitgaven iets spreiden. En wist u dat verschillende woonwinkels (soms gratis) stylingadvies geven? Wie weet krijgt u daar nog verrassende tips!

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Nieuwbouw in trek door ruimere hypotheekregels

Nieuwbouw in trek door ruimere hypotheekregels

Volgens recente berichtgeving van NU.nl is er een opvallende verschuiving gaande op de Nederlandse woningmarkt: nieuwbouwwoningen worden steeds populairder onder huizenkopers. Dit komt mede...
De meest gestelde vragen aan een makelaar

De meest gestelde vragen aan een makelaar

Een huis kopen is een spannend proces. Maar ook de verkoop van uw huidige woning is een belangrijke stap. Vaak heeft u de (over)waarde nodig voor uw nieuwe huis en u laat herinneringen achter....
Bekijk overzicht