De meest gestelde vragen aan een makelaar

Geschreven door Branko ter Haak RM RT op 17 augustus 2021

Een huis kopen is een spannend proces. Maar ook de verkoop van uw huidige woning is een belangrijke stap. Vaak heeft u de (over)waarde nodig voor uw nieuwe huis en u laat herinneringen achter. Ook wij denken niet lichtzinnig over de verkoop van een woning, maar we doen het natuurlijk wel een stuk vaker! Daarom delen we onze kennis en ervaring graag door antwoord te geven op de meest gestelde vragen die wij als makelaar ontvangen.

Mag een makelaar tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?

Ja, dat mag. Soms zijn er zoveel belangstellende die (rond) de vraagprijs bieden, dat het moeilijk is om te bepalen wie de beste koper is. Dan kunt u als verkoper – op advies van de makelaar – besluiten over te gaan op bijvoorbeeld een inschrijving. Dan krijgen alle bieders een gelijke kans om een eenmalig eindvoorstel uit te brengen.

Wat is het schriftelijkheidsvereiste?

Dit betekent dat wanneer er mondeling is afgesproken dat uw huis verkocht is, het nog niet definitief is. Ook een e-mail of concept koopovereenkomst waarin de afspraken zijn vastgelegd, is nog niet bindend. Het is pas definitief als de koopovereenkomst door zowel verkopers als koper is getekend. De koper heeft daarna nog drie dagen bedenktijd.

Wat houdt de 3 dagen bedenktijd voor de koper precies in?

De wettelijk vastgesteld drie dagen bedenktijd houdt in dat de koper zonder opgave van reden de koop kan ontbinden. De bedenktijd gaat in zodra de koper de volledig getekend koopovereenkomst krijgt overhandigt, hier tekent de koper ook voor in de ontvangstbevestiging. De bedenktijd mag niet eindigen in het weekend of op een erkende feestdag, dan geldt de eerstvolgende werkdag.

Moet er een exacte datum worden afgesproken voor de overdracht?

Nee, dat hoeft niet meteen. In de koopovereenkomst kan bijvoorbeeld ook een uiterlijke datum worden opgenomen waarbij u als verkoper de definitieve datum nog doorgeeft aan kopers. Dat is vooral handig als uzelf een nieuwbouwwoning heeft gekocht, omdat u natuurlijk nog niet precies weet wanneer u zelf de sleutel krijgt.

De meest gestelde vragen aan een makelaar
Branko ter Haak RM RT
Neem contact op met Branko

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Uw nieuwbouwhuis inrichten in 5 stappen

Uw nieuwbouwhuis inrichten in 5 stappen

Het kopen van een nieuwbouwhuis kent een hoop geregel. Maar als u bij de notaris bent geweest en de administratieve handelingen definitief vastgelegd zijn wordt het tijd om na te denken...
KRK investeert in nieuw kantoorgebouw met duurzaam karakter in Zaandam

KRK investeert in nieuw kantoorgebouw met duurzaam karakter in Zaandam

Ter hoogte van Westzijde 340 in Zaandam werkt Kuijs Reinder Kakes aan een gloednieuw en duurzaam kantoor, op de plek van haar huidige Zaanse vestiging. Ernaast is een woongebouw met 18...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie