Uw huis verduurzamen: hoe werkt het?

Het verduurzamen van uw huis klinkt aantrekkelijk. De energierekening valt lager uit en de waarde van uw woning stijgt. Tegelijkertijd helpt u het klimaat door groen bezig te zijn. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat er nog veel vragen zijn. Kuijs Reinder Kakes Verzekeren helpt u alvast met enkele antwoorden.

Wat zijn de gevolgen voor een hypotheek?

Bij het kopen van een huis kunt u een hogere hypotheek krijgen als u de woning gaat verduurzamen. Normaal gesproken kunt u 100 procent lenen van de waarde van uw huis. Bij sommige hypotheekverstrekkers kunt u energiebesparende maatregelen meefinancieren, tot maximaal 106 procent van de woningwaarde.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Bedenk wel dat de maandlasten hoger zijn door de hogere hypotheek. Aan de andere kant zullen de energiekosten lager zijn en stijgt de waarde van uw huis.

Hoeveel bespaar ik met zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen is een van de meest effectieve manieren om uw huis te verduurzamen. Door zonnepanelen op het dak kunt u het hele jaar door zelf uw elektriciteit opwekken. U kunt hiermee tot honderden euro’s per jaar besparen op uw energierekening.

U moet de zonnepanelen natuurlijk wel eerst aanschaffen. De gemiddelde investering bedraagt zo’n € 4500, die u na 6 tot 8 jaar heeft terugverdiend. De overheid is gestopt met subsidies voor zonnepanelen. Soms kunt u een lening krijgen tegen gunstige voorwaarden voor de aanschaf van zonnepanelen.

Wat is het nut van een warmtepomp?

Met een warmtepomp kunt u op een duurzame manier uw huis verwarmen. Dit apparaat haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, het water of de bodem. De warmtepomp vervangt de traditionele cv-ketel. Hiermee maakt u geen gebruik meer van aardgas, een van de fossiele brandstoffen die slecht is voor het milieu.

Ook de installatie van een warmtepomp vergt een flinke investering, van gemiddeld € 4000. Het stroomverbruik zal ook hoger worden. U betaalt echter bijna niets meer voor het gebruik van gas. De terugverdientijd wordt geschat op 7 tot 15 jaar. Voor de aanschaf van een warmtepomp verstrekt de overheid nog wél subsidie. Die ligt tussen de € 500 en € 2500, afhankelijk van het apparaat.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Moet ik weer in de rij voor een bezichtiging?

Moet ik weer in de rij voor een bezichtiging?

Bezichtigingsblokken die in no-time vol zijn, weinig woningaanbod en flink moeten overbieden. Het klinkt als de situatie die we kennen uit 2021 en 2022, de periode net na corona. Niets...
De begroting: welke kosten komen kijken bij een woningaankoop?

De begroting: welke kosten komen kijken bij een woningaankoop?

Wie een huis gaat kopen, krijgt met verschillende soorten kosten te maken. Van de makelaar en de notaris tot de hypotheek en alle benodigde verzekeringen: er zijn diverse posten waarmee...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie