Uw huis verduurzamen: hoe werkt het?

Het verduurzamen van uw huis klinkt aantrekkelijk. De energierekening valt lager uit en de waarde van uw woning stijgt. Tegelijkertijd helpt u het klimaat door groen bezig te zijn. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat er nog veel vragen zijn. Kuijs Reinder Kakes Verzekeren helpt u alvast met enkele antwoorden.

Wat zijn de gevolgen voor een hypotheek?

Bij het kopen van een huis kunt u een hogere hypotheek krijgen als u de woning gaat verduurzamen. Normaal gesproken kunt u 100 procent lenen van de waarde van uw huis. Bij sommige hypotheekverstrekkers kunt u energiebesparende maatregelen meefinancieren, tot maximaal 106 procent van de woningwaarde.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Bedenk wel dat de maandlasten hoger zijn door de hogere hypotheek. Aan de andere kant zullen de energiekosten lager zijn en stijgt de waarde van uw huis.

Hoeveel bespaar ik met zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen is een van de meest effectieve manieren om uw huis te verduurzamen. Door zonnepanelen op het dak kunt u het hele jaar door zelf uw elektriciteit opwekken. U kunt hiermee tot honderden euro’s per jaar besparen op uw energierekening.

U moet de zonnepanelen natuurlijk wel eerst aanschaffen. De gemiddelde investering bedraagt zo’n € 4500, die u na 6 tot 8 jaar heeft terugverdiend. De overheid is gestopt met subsidies voor zonnepanelen. Soms kunt u een lening krijgen tegen gunstige voorwaarden voor de aanschaf van zonnepanelen.

Wat is het nut van een warmtepomp?

Met een warmtepomp kunt u op een duurzame manier uw huis verwarmen. Dit apparaat haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, het water of de bodem. De warmtepomp vervangt de traditionele cv-ketel. Hiermee maakt u geen gebruik meer van aardgas, een van de fossiele brandstoffen die slecht is voor het milieu.

Ook de installatie van een warmtepomp vergt een flinke investering, van gemiddeld € 4000. Het stroomverbruik zal ook hoger worden. U betaalt echter bijna niets meer voor het gebruik van gas. De terugverdientijd wordt geschat op 7 tot 15 jaar. Voor de aanschaf van een warmtepomp verstrekt de overheid nog wél subsidie. Die ligt tussen de € 500 en € 2500, afhankelijk van het apparaat.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Want wie wil er nou...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht