“Top hoge woningprijzen in Noord-Holland nog niet bereikt” - Kuijs Reinder Kakes

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 24 april 2018

“Top hoge woningprijzen in Noord-Holland nog niet bereikt” - Kuijs Reinder Kakes

Een op de vijf verkopen betreft een nieuwbouwwoning. De marktdruk blijft toenemen.

De spanning op de Noord-Hollandse woningmarkt loopt steeds verder op. De verhouding tussen het aanbod en de verkopen (oftewel de marktratio) varieert in de door ons onderzochte regio’s van 95% tot 177% en ligt daarmee ruim boven het landelijk gemiddelde van 73%. Met name het gebrek aan aanbod leidt tot een zeer krappe woningmarkt in de diverse regio’s.

Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018 van Dynamis makelaars, vastgoedconsultants en taxateurs. Kuijs Reinder Kakes is partner in Dynamis. Bijgaand de cijfers en feiten van de Noord-Hollandse woningmarkt van het eerste kwartaal van 2018.

Overwaarde als marktolie

Deze continue hoge marktdruk heeft in alle regio’s geleid tot een opwaartse prijsbeweging. Niet alleen het gebrek aan aanbod, maar ook de toestroom van woningzoekers uit Amsterdam leidt in diverse regio’s tot bovenmatige prijsstijgingen. Een groot deel van deze hoofdstedelijke huishoudens kan dankzij een flinke overwaarde van hun Amsterdamse woning meer eigen geld inbrengen voor de nieuwe woning.

Landelijk beeld

Nieuwbouwwoningen vormen een steeds belangrijker aandeel in de Nederlandse verkoopcijfers. In het eerste kwartaal van 2018 betreft een op de vijf verkopen nieuwbouw. Er lijkt zo gehoor te worden gegeven aan de grote vraag naar uitbreidingen van de woningvoorraad. Het totale transactievolume in Nederland komt hierdoor uit op circa 59.500 woningen, 5% hoger dan een jaar geleden. Deze toename wordt volledig verklaard door de verkopen van nieuwe woningen; in de bestaande bouw zijn namelijk 2% minder woningen van eigenaar gewisseld dan vorig jaar.

De positieve gevolgen van deze nieuwbouwontwikkelingen vinden echter niet overal plaats. Veel gemeenten kampen nog met een beperkt aanbod. In Nederland staan nog slechts circa 81.500 woningen te koop, een afname van maar liefst een derde ten opzichte van een jaar geleden. In de gemeenten met een beperkt aanbod en weinig nieuwbouwontwikkelingen wordt het voor woningzoekers steeds lastiger om een woning te vinden die aan hun wensen voldoet. In ruim een kwart van de gemeenten is er als gevolg van het gebrek aan aanbod een terugval van de verkoopcijfers. Bekijk het landelijke Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018 rapport. Dit rapport bestaat uit analyses per regio.

Perspectief 2018 voor de Noord-Hollandse woningmarkt

De mediane prijs per vierkante meter is momenteel € 5.450,-- in Amsterdam. Dat is bijna € 2.000,- meer dan het hoogtepunt in 2008. De overwaarde van veel Amsterdamse woningen die hierdoor is ontstaan zorgt, samen met de zeer lage hypotheekrente, voor veel regionale marktdruk. Grootschalige nieuwbouwproductie kan deze marktdruk verlichten, maar bouwend Nederland kan vooralsnog de hectische marktdynamiek niet bijbenen. Daarom zijn verdere prijsstijgingen onontkoombaar in de loop van dit jaar.

Heeft u naar aanleiding van onze woningmarktrapportage nog vragen of behoefte aan advies voor een grootschalige ontwikkeling of klein bouwproject? Bel ons gerust, we helpen u graag als officiële NVM Woningmarktconsultants.

Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert