Jubelton verdwijnt

Geschreven door Lisanne Kolken op 24 oktober 2022

Per 01-01-2024 verdwijnt de mogelijkheid voor het schenken voor de eigen woning. In 2022 is het mogelijk om maximaal €106.671,- belastingvrij te schenken mits de ontvanger tussen de 18-40 jaar is en het besteed wordt voor de eigen woning. De ontvanger kan dit besteden voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning of voor het aflossen van een eigenwoningschuld.

Per 01-01-2023 wordt deze schenkmogelijkheid drastisch verlaagd naar €28.947,- en in 2024 volledig afgeschaft. Om toch nog gebruik te maken van de verhoogde vrijstelling van 2022 zijn er twee mogelijkheden.

  1. De schenking van maximaal 106.671,- doen in 2022 en uiterlijk gebruiken in 2024.
  2. Mocht het geld bij de schenker nog niet (volledig) beschikbaar zijn, kan de schenking onder de schenkvrijstelling van 2022 in twee tranches geschonken worden. Bijvoorbeeld €1,- schenken voor 31-12-2022 en het restant in 2023. De ontvanger dient de schenking uiterlijk te gebruiken in 2024.

Uiteraard dient de ontvanger schenkbelastingaangifte te doen voor 1 maart 2023 om de schenking onder de vrijstelling van 2022 te laten vallen.

De ontvanger hoeft nog geen woning gekocht te hebben om gebruik te kunnen maken van deze regeling. Mocht er in 2024 nog steeds geen eigen woning zijn, kan de schenking tenietgedaan worden of er kan alsnog schenkbelasting betaald worden.

Op deze manier is het dus mogelijk om ook volgend jaar nog gebruik te kunnen maken van de verhoogde schenkvrijstelling.

Wil je meer weten? Neem contact op met één van onze financieel adviseurs.

Jubelton verdwijnt
Lisanne Kolken
Neem contact op met Lisanne

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Energie- en gasprijzen vormen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse kosten. En momenteel fluctueren deze prijzen flink. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het energielabel tegenwoordig...
Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Op woensdag 5 juli 2023 raasde de zwaarste zomerstorm ooit door ons land. Tijdens de zeer zware windstoten vielen bomen om, werden snelwegen afgesloten, vielen er dakpannen van de daken...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie