Is Zuidoost de nieuwe Zuidas?
Geschreven door Marc Wolthuis op 7 februari 2020Amsterdam-Zuidoost is een aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven. Het is een levendig gebied met vele voorzieningen dat goed bereikbaar is. Maar de nieuwe Zuidas? Nee, zegt vennoot en vastgoedadviseur Marc Wolthuis van Kuijs Reinder Kakes. Qua internationale uitstraling blijven de kantoortorens in het zuiden van Amsterdam toch wel het visitekaartje.
Het is een geluid dat steeds vaker klinkt: Amsterdam-Zuidoost ontwikkelt zich tot een nieuwe ‘toplocatie’. Het gebied staat steeds meer te boek als een aantrekkelijk alternatief voor de Zuidas. Zuidoost blinkt uit in punten waarin de Zuidas tekort schiet.
Wolthuis: ,,Door station Bijlmer is het gebied uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en je kunt er goed parkeren. Het is er levendig, met theaters, de Ziggo Dome, de ArenA en grote, toonaangevende bedrijven zoals Adidas en de Bijenkorf. Het winkelcentrum Amsterdamse Poort heeft veel potentie. Positief is ook de recente verkoop van het Zandkasteel, het voormalige hoofdkantoor van ING.’’
Toch zal Zuidoost nooit de nieuwe Zuidas worden, meent Wolthuis. ,,De Zuidas heeft veel meer prestige en allure dan Zuidoost. De wijk is belangrijk voor de internationale propositie van Nederland, om buitenlandse bedrijven aan te trekken. Dit is waar de ‘rich & famous’ gecharmeerd van zijn: multinationals, financiële instellingen en advocatenkantoren. Als je Zuidoost ook internationaal in de markt gaat zetten, gaat dat ten koste van de internationale concurrentiepositie van de Zuidas.’’
Qua voorzieningen en bereikbaarheid is er nog wel werk aan de winkel aan de Zuidas, zegt Wolthuis. ,,Het station is veel te druk en het aanbod van de horeca en winkels is nogal eenzijdig. Ze moeten er wat harder doorbouwen om het gebied een succes te laten blijven.’’ De overlast van het grote bouwproject Zuidasdok, dat in 2028 opgeleverd moet zijn, helpt ook niet mee.
Bij de Zuidas draait het vooral om het imago, zegt Wolthuis. ,,Buitenlandse bedrijven die naar Nederland willen komen, raken geïnspireerd door de Zuidas.’’ En ze zijn bereid om daarvoor te betalen. Op de Zuidas worden tophuren gerealiseerd van € 500 per vierkante meter, een prijs die in internationaal opzicht nog altijd meevalt.
Tegelijkertijd heeft Zuidoost nog wel een boost nodig om als ‘toplocatie’ mee te tellen, zegt Wolthuis. ,,Dat gebeurt hopelijk met de bouw van enkele woontorens tussen de ArenA en het AMC. Deze nieuwe woningen bevinden zich in het sociale middensegment en in de vrije sector. Dat leidt tot meer dynamiek in het gebied, en dat zorgt er vervolgens voor dat de kantorenmarkt aantrekkelijker wordt.’’
Bedrijven die zich in Zuidoost willen vestigen, hebben echter een beperkte keuze. Net als op de woningmarkt regeert het aanbod. Wolthuis: ,,De leegstand is minimaal. Enerzijds zijn kantoren van de markt gehaald voor de herontwikkeling tot woningen of voor commerciële functies. Anderzijds is er door de economische groei een enorm grote vraag naar kantoorruimte. We zien daardoor een afname van het aantal transacties. Bedrijven verlengen hun huurcontract of werken met meer mensen op dezelfde oppervlakte.’’
Door de passieve houding van de gemeente Amsterdam ontwikkelt de kantorenmarkt zich te langzaam, meent Wolthuis. ,,De gemeente moet marktpartijen risico’s laten nemen en de bouw van nieuwe projecten stimuleren.’’ De krapte geldt niet alleen voor Zuidoost, maar voor heel Amsterdam. In 2015 werden nog drie keer zoveel vierkante meters aangeboden als in 2019.
Ondanks de schaarste hoeft Kuijs Reinder Kakes zelden ‘nee’ te verkopen. ,,Uiteindelijk vinden we altijd een oplossing’’, zegt Wolthuis. ,,Door onze kennis en kennissen zitten we dicht op de markt en hebben we goed zicht op de verhuisbewegingen. Juist voor partijen die Amsterdam wel interessant vinden maar nu verder kijken door het gebrek aan kwalitatief aanbod, bieden wij meerwaarde.”