Van industrieterrein naar stadshart

Geschreven door ing. Sander Caldenhove op 10 november 2017

De gemeente Alkmaar telde 50 jaar geleden zo’n 30.000 inwoners. Inmiddels is het aantal inwoners bijna verviervoudigd en nog altijd groeiende. Met name in de wijk Overstad zijn steeds meer ontwikkelingen gaande.

De wijk Overstad, zoals nu bekend, was in die tijd nog industrieterrein Huiswaard waar VB-oliehandel gevestigd was. Hein Jong Projectontwikkeling heeft begin jaren ’70 het terrein van VB-oliehandel verworven. De aankoop van dit stuk grond was voor Hein Jong Projectontwikkeling het begin van een grote reeks ontwikkelingen in Alkmaar en het start- sein van de veranderingen op Overstad.

Hein Jong: ”Ik was de eerste ontwikkelaar op Overstad. De gemeente was toen nog van mening dat Overstad, toen nog Huiswaard, een industriegebied moest blijven. Ik mocht dan ook alleen kleinschalig bouwen, niet hoger dan 15 meter en het gebouw moest aansluiten bij de uitstraling van de binnenstad . Door mijn vasthoudendheid lukte het mij toch om het Kwakelhuis met 10.000m2 kantoor- en winkelruimte te bouwen. Door de ligging en de bijzondere architectuur werd het een icoon van de stad. In de jaren daarna wisselde het Kwakelhuis regelmatig van eigenaar en door slecht beheer raakte het in slechte staat en is het gedateerd geraakt.”

Het bleef voor Hein Jong niet alleen bij de ontwikkeling van het Kwakelhuis, vele projecten volgden. Begin jaren ’90 herontwikkelde hij onder andere de terreinen van LTB, AMA, PTT, Dinaf, meubelfabriek Schuit en de kaasfabriek. “De afgelopen 25 jaar heb ik op het huidige Overstad ongeveer 70.000 m2 aan kantoor-, winkelruimten en parkeergarages ontwikkeld. Locaties waar nu winkels als Kwantum, Leen Bakker, Alladin, Seads & Sofa’s, Square en Pronto gevestigd zijn”. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat Overstad een verlengde is geworden van de Alkmaarse binnenstad. Mede dankzij nieuwe ontwikkelingen als bioscoop Vue, poppodium Victorie en straks ook de nieuwe Ringers, is en wordt Overstad een steeds aantrekkelijker gebied voor zowel wonen, winkelen en recreatie, in het centrale hart van Alkmaar. Hein Jong vult aan, “zelf ben ik ook nog bezig met de bouw van 50 appartementen en is kantoorlocatie De Werkplaats bijna gereed. Hier wordt een bestaand pand getransformeerd naar een modern en duurzaam kantorencomplex bestaande uit drie verdiepingen met daar- onder een parkeergarage. Het kantoorgebouw is gelegen aan de Oosterweezenstraat, een zichtlocatie met goede bereikbaarheid. Een hoge mate van duurzaamheid is hier de norm.”

Kuijs Reinder Kakes verzorgt voor Hein Jong de verhuur van de units in De Werkplaats, hier zijn diverse ruimtes van 20 tot 200m2 beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze vestiging in Alkmaar.

Fotografie: Heleen Vink

Van industrieterrein naar stadshart
ing. Sander Caldenhove
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Taxeren en adviseren: Eelco en zijn team werken met passie.

Taxeren en adviseren: Eelco en zijn team werken met passie.

Groot Amsterdam, de provincie Noord-Holland en ook Texel behoren tot het werkgebied van het KRK-taxatieteam waar Eelco Bakker leiding aan geeft. ‘Wij taxeren commercieel vastgoed en dat is...

Economische groei, transformaties en verduurzaming: Wat is de impact hiervan op de Nederlandse kantorenmarkt?

De sterke economische groei, de vele transformaties van kantoor- en bedrijfslocaties naar woningbouwlocaties en hotels zorgen voor een nieuwe dynamiek op de Nederlandse kantorenmarkt. In een...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie