Kies je voor een hypotheekadviseur of doe je het zelf?

Geschreven door Thomas Borgart op 7 maart 2019

In het verleden moest je langs een hypotheekadviseur als je een hypotheek wilde afsluiten, maar ook de hypotheek wereld gaat mee in de digitalisering. Steeds vaker bieden geldverstrekkers de mogelijkheid om zelf online, en zonder tussenkomst van een adviseur, een hypotheek af te sluiten. Maar is dit daadwerkelijk de goedkoopste en beste manier? Hoogste tijd om de voor- en nadelen van de hypotheekadviseur eens tegen elkaar af te wegen.

Voordelen hypotheekadviseur

  • Een onafhankelijk hypotheekadviseur kent alle regels en voorwaarden. Dit kan je over de hele looptijd van de hypotheek tienduizenden euro’s schelen.

  • Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan heel simpel de verschillende hypotheekvormen bij verschillende aanbieders voor je vergelijken. Zo kan de adviseur zorgen dat je de laagst mogelijke maandlast betaalt.

  • Een onafhankelijke hypotheekadviseur kent de voorwaarden van de verschillende verstrekkers. Krijg je in jouw situatie bij de ene aanbieder geen hypotheek, dan kan het zomaar zijn dat het bij een andere aanbieder wel mogelijk is. De adviseur kan door zijn kennis en samenwerking met verschillende partijen creatieve oplossingen bedenken.

  • De hypotheekadviseurs zijn tegenwoordig ook echt onafhankelijk. Ze ontvangen geen provisie meer van de hypotheekverstrekkers, waardoor ze altijd de voor jou voordeligste hypotheek eruit halen.

Of het verstandig is om zelf je hypotheek af te sluiten of het toch via een adviseur te doen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Zelf je hypotheek afsluiten

Hoe simpeler je situatie, hoe kleiner de risico’s zijn. Omdat je met minder regels, voorwaarden en uitzonderingen rekening hoeft te houden. Maar hoe eenvoudig je situatie ook is, het is wel handig dat je behoorlijk wat weet van de financiële wereld. Je krijgt namelijk te maken met een hoop regels, kleine lettertjes en vaktaal. En alle constructies bij verschillende aanbieders vergelijken, kost best wat tijd. Je moet het dus niet erg vinden om een paar avonden achter je computer te zitten.

Hypotheek afsluiten via een adviseur

Wijkt je situatie af van de standaard, dan krijg je met allerlei voorwaarden en speciale regelingen te maken. Zie je er eentje over het hoofd, dan kan je dat over de hele looptijd tienduizenden euro’s kosten. Een situatie wijkt al af als je bijvoorbeeld ondernemer of ooit gescheiden bent. Dit geldt ook als je zelf gaat bouwen. Of wanneer je op 31 december 2012 al een hypotheek had. In die gevallen is het toch verstandig om de hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen.

Kies je voor een hypotheekadviseur of doe je het zelf?
Thomas Borgart
Neem contact op met Thomas

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Energie- en gasprijzen vormen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse kosten. En momenteel fluctueren deze prijzen flink. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het energielabel tegenwoordig...
Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Op woensdag 5 juli 2023 raasde de zwaarste zomerstorm ooit door ons land. Tijdens de zeer zware windstoten vielen bomen om, werden snelwegen afgesloten, vielen er dakpannen van de daken...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie