Huiseigenaar: maak uw energielabel definitief en bespaar veel geld

Geschreven door Denice van Zijp RM RT op 28 juli 2020

Wilt u uw huis verkopen of verhuren? Dan is het hebben van een definitief energielabel verplicht. Een energielabel maakt het voor iedereen direct duidelijk hoe zuinig de woning is. Voor een huurder of koper is dat relevant, omdat een zuinige woning lager is in kosten en beter is voor het milieu. Een huis met een groen energielabel kent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Daarbij heeft het label invloed op de verkoopprijs.

Update: dinsdag 22 september 2020 heeft een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van VVD-Kamerlid Koerhuis aangenomen om de invoering van het nieuwe energielabel uit te stellen. Lees hier meer.

In 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Deze kunt u vinden op www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel. Het voorlopige energielabel is kosteloos en slechts voor uw eigen inzicht. Handig om te hebben als u uw woning energiezuiniger wilt maken! Gaat u uw woning verkopen of verhuren, dan is een definitief label dus verplicht. Er staan zelfs boetes op het ontbreken van een label bij verkoop of verhuur.

De hoogste klasse van het energielabel is klasse A, ofwel groen en zeer zuinig. Een klasse A woning scoort goed op een aantal punten, waaronder een goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en de aanwezigheid van zonnepanelen. Met een energielabel ontvangt u een document waarin al deze punten staan beschreven met eventuele verbeteringen.

Vraag definitief energielabel voor januari 2021 aan

Heeft u het energielabel op uw koopwoning nog niet definitief aangevraagd? Doe dat dan nog voor 1 januari 2021. Zeker als u de wens heeft om binnenkort te gaan verhuizen. Het aanvragen van het keurmerk mag nu nog eenvoudig online tegen een bedrag van ongeveer € 7,50. Vanaf volgend jaar dient er een controleur bij u thuis te komen, waardoor het bedrag kan oplopen tot € 200,-. Het bespaart u dus een hoop geld als u het dit jaar nog regelt. Het label aanvragen kan gemakkelijk en snel via www.energielabelvoorwoningen.nl.

Het keurmerk is 10 jaar geldig. Bent u dus van plan om langer dan die termijn in uw huidige woning te blijven wonen, dan heeft u nog geen definitief energielabel nodig.

Uw huis energiezuiniger maken?

Of u nu wilt verkopen of in uw eigen woning blijft wonen, een energiezuinig huis heeft hoe dan ook voordelen. Vooral op de lange termijn: een goede isolatie kan u na een aantal jaar duizenden euro’s besparen op uw energierekening. Ga aan de slag en kijk op www.verbeterjehuis.nl naar wat u kunt doen.

Bronnen: nos.nl, energielabel.nl, Maria van der Velde (Ooms.com)

Denice van Zijp RM RT
Neem contact op met Denice

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2024

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2024

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht